"Kosovo suspendovalo dijalog": Šta očekivati od današnjeg nastavka dijaloga u Briselu u vezi sa ukidanjem dinara? 1Foto: Twitter/@MiroslavLajcak

Delegaciju Beograda na današnjem sastanku u okviru nove runde dijaloga sa Prištinom u Briselu predvodiće direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković. Sastanak se održava na poziv specijalnog izaslanika Evropske unije za dijalog Beograda i Prištine Miroslava Lajčaka.

Centralna banka Kosova potvrdila je svoje ućešće na sastanku, piše prištinska Koha.

Centralna banka Republike Kosovo (CBK) je odavno izrazila spremnost da se angažuje i sastane sa Narodnom bankom Srbije (NBS), kako bi olakšala izbor najlakše opcije za proces prenosa sredstava putem bankarskih kanala u račune korisnika (u evrima). U tom smislu, takođe se odaziva na pozive kada je to potrebno, za ovakve informativne sastanke, kao što je to kontinuirano radila sa međunarodnim prisustvom u zemlji“, navodi se u odgovoru CBK-a.

Kako je ranije najavljeno, Lajčak je pozvao predstavnke Beograda i Prištine na razgovor o odluci Centralne banke Kosova vezanoj za dinarski platni promet.

Besnik Bisljimi, glavni pregovarač Prištine, saopštio je prošle sedmice da je stigao zahtev za sastanak sa Beogradom povodom zabrane platnog prometa u dinarima, ali da neće otići je “pitanje dana nije deo dijaloga”.

Bisljimi je rekao da je izaslanik Evropske unije za dijalog Miroslav Lajčak prekršio principe „koje je sam postavio“, rekavši da je to prvi put da je zakazao sastanak bez koordinacije sa stranama.

"Kosovo suspendovalo dijalog": Šta očekivati od današnjeg nastavka dijaloga u Briselu u vezi sa ukidanjem dinara? 2
Foto: Twitter (profil @MiroslavLajcak)

„Srbija već rekla da neće da komunicira sa Centralnom bankom Kosova“

Ognjen Gogić, politikolog, kaže za Danas da čim se sastanak održava to znači da su obe strane potvrdile učešće, inače ne bi bio ni sazvan. On kaže da se ne zna na koji će  način biti predstavljene strane.

“To ne znači da će biti konstruktivnog pristupa. Odlazak CBK može značiti traženje drugačijeg formata dijaloga. Kosovo drži stav da pitanje valute nije pitanje za dijalog, da je to unutrašnje pitanje dijaloga, da oni to mogu jednostrano da reše. To znači da može da se razgvoara samo o tehničkim aspektima sprovođenja. Mogu da odbiju da razgovoraju o tome na političkom nivou, nego da će to da predstave kao temu z atehnički dijalog”.

Srbija je već rekla da neće ulaziti u dijalog sa CBK, navodi Gogić.

“Sastanka će biti, ali će se on na drugi način opstruisati, Priština će drugačije da nastavi da gura svoju priču, ne kroz odbijanje, već kroz stvaranje toga neprihvatljivim za Srbiju”.

"Kosovo suspendovalo dijalog": Šta očekivati od današnjeg nastavka dijaloga u Briselu u vezi sa ukidanjem dinara? 3
Ognjen Gogić; Foto: YouTube/Printscreen/Slobodno Srpski

Naš sagovornik kaže da sva pitanje koja su se raspravljala u dijalogu se mogu posmatrati kao unutrašnja pitanja Kosova, jer je dijalog imao za cilj postepeno ukidanje srpskih institucija i njihovo zamenjivanje za kosovske.

“Platni promet bi onda mogao samo u dijalogu da se reši, to je zahtev Kosova da zaokruži svoju monetarnu suverenost. Da je Kosovo nezavisna država, to je rekao i Vučić u Savetu bezbednosti, mi ne bismo ni imali dijalog. On služi postepenom dobijanju atributa državnosti za Kosovo”.

Gogić podseća da je Aljbin Kurti pri dolasku na vlast rekao da priznanje Kosova od strane Srbije pretpostavlja postojanje dijaloga, da ne može da se vodi više kao pre, već da se polazi od toga da je Kosovo nezavisno.

Ovaj politikolog kaže da ne očekuje da će ovaj današnji razgovor imati uticaja na odluku o dinaru i rešavanje ove situacije.

“Neće jer prvo treba da se reši prethodno pitanje, Evropska unija mora da reši sa Kosovom njihov odnos prema dijalogu. Kosovo na ovaj način istupa iz dijaloga, oni ga suspenduju i najavljuju da nemaju o čemu da ragovaraju sa Beogradom već da mogu da jednostrano i samostalno donose odluke. EU prvo mora da privoli Kosovo da se vrati dijalogu”, kaže on.

Podsećanja radi, odlukom nadležnih u Prištini, donetom sredinom januara, predviđa se da evro bude jedina dozvoljena valuta na celom Kosovu, dakle i u delovima na severu gde je srpsko stanovništvo u većini, a plaćanje u dinarima je u opticaju.

Njom je naglašeno da je Centralna banka Kosova jedina monetarna vlast koja može da odlučuje o dozvoljenim apoenima valute evra za opticaj na Kosovu.

Nakon što su zemlje Kvinte – Francuska, Nemačka, Italija, Velika Britanija i SAD, pozvale na suspenziju primene uredbe kako bi se omogućio dovoljno dug period tranzicije, Priština je takvu odluku i donela naglasivši da kaznene mere povezane sa primenom uredbe u početku neće biti primenjivane bez preciziranja kada će biti aktivirane.

Vlada Kosova je tom prilikom pozvala CBK da uspostavi komunikaciju sa Narodnom bankom Srbije “kako bi se pronašao najprikladniji mehanzam koji omogućava nastavak daljeg slanja novca iz donacija iz Srbije za građane Kosova”,

Povodom toga su se oglasili i nadležni u Narodnoj banci Srbije uz komentar da ne može biti reči o dogovoru dve banke, već da se to mora rešavati u okviru dijaloga Beograda i Prištine.

O svemu se govorilo i Savetu bezbednosti Ujedinjenih nacija, na sednici sazvanoj zahtevom Srbije, 8. februara.

Od donošenja ove odluke zabranjen je transport dinara preko administrativnih prelaza, Srbi na severu Kosova održali su jedan protest protiv odluke, a podnet je zahtev za ocenu ustavnosti ove odluke od strrane grupe srpskih advokata sa KiM.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari