Kirbi: Prijem u EU nagrada sporazuma sa Kosovom 1FOto: Fonet/ Instagram

Jedina validna nagrada za postizanje sporazuma između Beograda i Prištine je članstvo u Evropskoj uniji, ali nisam uvideo da je ijedna strana spremna na dogovor, ocenio je nekašanji ambadsador Sjedinjenih Američkih Država u Beogradu Majkl Kirbi za Glas Amerike, uz napomenu da bi sve trebalo da ostane u granicama koje su uspostavljene.

Potrebno je da postoje dve strane koje žele dogovor. Srpska i kosovska – koje žele da se to dogodi. Međutim, nisam uvideo da je ijedna od njih na to spremna. Tu postoji neki razgovor, rekao je Kirbi.

On dodaje da Srbija nije spremna da postane članica, jer nije ispunila sve kriterijume, niti je i Kosovo za to spremno, iako ima snažne aspiracije.

Tako da se pitanje zasniva na tome kako stvoriti okruženje u kom će političari postići sporazum, rekao je Kirbi i ponovio kako je potrebno da za sporazum postoji nagrada.

Ona može biti članstvo u EU ili neka vrsta pomoći za ekonomski razvoj. Da Srbija i Kosovo konačno imaju produktivnu ekonomiju u kojoj ljudi mogu dobiti posao koji je pristojno plaćen. Jer ako ćete se odreći ideje o Velikoj Srbiji, sa političke tačke gledišta, potrebno je nešto da dobijete zauzvrat. Niko ne želi da se nečega odrekne, a da ne dobije ništa zauzvrat, poručio je Kirbi.

On podseća da dijalog traje već deset godina, uz ocenu da „prilika je tu, nadohvat ruke veoma dugo, ali pitanje je da li akteri žele da je iskoriste“.

Kribi je istakao da su specijalni izaslanik Evropske unije Miroslav Lajčak i izaslanik američkog državnog sekretara Metju Palmer u pravu kada kažu da ne postoje rokovi, ali dodaje da bi to moglo potrajati mesecima.

Potrebno je formirati vlast na Kosovu, ali i da Beograd odluku da želi to da reši donese pre izbora 2022. I da pitanje bude zaključeno ove godine pre tog izbornog ciklusa, jer usred njega to se pitanje neće rešavati, ukazao je Kirbi. Status kvo sputava Srbiju i sprečava je da napreduje ka Evropskoj uniji, predočio je američki diplomata.

Kirbi je istakao i da će, ako postoji sporazum, SAD biti pozvane da pomognu novčano, a isto važi i za EU.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari