Kisić: Premijerka je za podelu Kosova 1Foto: Medija centar

„Državotvorna politika Srbije ide u pravcu podele Kosova, a predsednik Vučić i premijerka Ana Brnabić su samo njena personifikacija“, izjavila je za Radio Slobodna Evropa Izabela Kisić iz Helsinškog odbora za ljudska prava nakon sastanka organizacija civilnog društva sa predsednicom Vlade Srbije Anom Brnabić.

Sastanak je, na inicijativu premijerke, organizovao Nacionalni konvent o Evropskoj uniji, koji okuplja organizacije civilnog društva, a prisustvovali su mu predstavnici dvadesetak nevladinih organizacija. „Dobro je da je premijerka došla i da je čula naše argumente i predloge. Ona je sastanku rekla da je za nju najbolje rešenje podela Kosova, i potvrdila da je protiv statusa kvo. Takođe je rekla da je kompromisno rešenje da Kosovu ne pripadne sve ono što je sada kosovsko“, prenosi Izabela Kisić. Ona dodaje da su predstavnici nevladinih organizacija od premijerke tražili pojašnjenja za pitanje „podele“ i „razgraničenja“.

„Ja sam iznela argumente protiv podele Kosova, i rizike koje to nosi. Moj utisak je da svest o rizicima ne postoji, i da ni sama premijerka nije najbolje upoznata sa situacijom na Kosovu“, dodaje Kisić.

Ona navodi da su organizacije civilnog društva saglasne da rešenje za Kosovo treba da obezbedi mir i bezbednost u regionu, evropske integracije i da ono bude održivo.

„Moj je utisak da je ono što je sada na stolu protiv sva ova tri principa. Rizici koje nosi podela Kosova su upravo regionalna nestabilnost, humanitarna katastrofa na koju upozoravaju i sami građani Kosova, i kao treće, rešenje zasnovano na etničkom principu vodilo bi porastu desnice u čitavom regionu“, ocenjuje Izabela Kisić.

Na sastanku je bilo reči i o Ustavu i pravosuđu, a o Kosovu se, prema rečima Izabele Kisić, razgovaralo na inicijativu premijerke Brnabić, prenosi RSE.

Razgovorima u Kući ljudskih prava prisustvovali su, pored ostalih, Nataša Dragojlović ispred Nacionalnog konventa o Evropskoj uniji, Dragiša Mijačić i Milan Antonijević, koji su u toj organizaciji zaduženi za poglavlja 35, odnosno 23, Dragana Boljević, predsednica Društva sudija Srbije, Goran Ilić iz Udruženja tužilaca Srbije i drugi predstavnici nevladinih organizacija.

Mora biti kompromis

Zamrznuti konflikt nije dobro rešenje, a dijalog Beograda i Prištine mora da rezultira kompromisom, istakla je Brnabić juče u razgovoru sa britanskim ambasadorom u Srbiji Denisom Kifom i ukazala da Priština mora da poštuje Briselski sporazum i ispunjava sve preuzete obaveze iz ovog dokumenta.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari