Klačar: Naprednjaci žele disciplinu kad je reč Kosovu i podelu političke odgornosti sa SPS 1foto (BETAPHOTO/MILAN OBRADOVIĆ/MO)

Izvršni direktor Centra za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar izjavio je danas da“ kritike Srpske napredne stranke (SNS) na račun Socijalističke partije Srbije (SPS) nisu nove, verovatno nisu ni poslednje“, kao i da predsednik socijalista Ivica Dačić neće dozvoliti da dođe do urušavanja koalicije.

„Ovakve poruke naprednjaka imaju za cilj da podstaknu jedinstvo i disciplinu, kada je reč o Kosovu, ali ove poruke znače i da SNS insistira da uloga SPS u kosovskom dijalogu bude i veća, vidljivija i da se politička odgovornost podeli kako SNS ne bi ispao jedini ‘krivac’ u očima javnosti“, rekao je Klačar za Betu, dodajući da se olako zaboravilo da je SNS bio veoma ljut na ponašanje SPS u kampanji za aprilske izbore 2022.

On je ukazao na brzu reakciju socijalista kroz njihove izjave, uključujući i ostavku njihovog poslanika, zbog nedoličnog ponašanja, koju treba posmatrati u tom kontekstu.

„Međutim, kao i ranije, ključ je u rukama Ivice Dačića i ja očekujem da će on ‘spustiti loptu’ i da neće dozvoliti da dođe do urušavanja koalicije. Odnose između SNS i SPS drže jakim Vučić i Dačić i dok su ti odnosi dobri, koalicija će funkcionisati“, ocenio je Klačar.

Na pitanje o najavi vanrednih izbora u vreme kad se ubrzano rešava kosovski problem, Klačar je rekao da to svakako ima vezu i sa kosovskom dinamikom, a da su to naglasili svi stranački funkcioneri iz SNS.

„Procena stranke je da su pred Srbijom izuzetno važne odluke za koje treba politička stabilnost i jedinstvo i njima se čini da tog jedinstva u ovom momentu nema, premda se čini iz mog ugla da je problem prikazan puno dramatičnije i emotivnije nego što on jeste“, naveo je Klačar.

Prema njegovim rečima, „SNS i Vučiću je neophodna široka saglasnost po pitanju Kosova, kako ne bi došao u situaciju da zemlja i sama Vlada Srbije uđe u krizu koja je može mnogo koštati“.

Moguće je, naveo je, da postoji procena da građani shvataju u kakvoj je situaciji Srbija i da bi to rezultati novih izbora i pokazali.

„Vanredni izbori su više pitanje za unutrašnju politiku i stranačke odnose, a ne za sam proces dijaloga jer se u pogledu dijaloga znaju očekivanja pregovarača, a ona su takva da se očekuje napredak još u ovoj godini. Sumnjam da bi SNS svoju spremnost na pregovore javno izrečenu i ponovljenu pred pregovaračima sada dovodio u pitanje svesnim odugovlačenjem“, istakao je Klačar.

On je takodje ocenio da ovu najavu izbora ne treba tumačiti kao izvesnost, već kao otvaranje vrata za vanredne izbore i kao poruku javnosti da ni izbori na jesen nisu isključeni.

„SNS želi da ostavi tu mogućnost kako ne bi odjednom i bez prethodne pripreme najavio te izbore i, drugo, zbog kosovske dinamike koja utiče na javno mnjenje i koja čini nepredvidim sve političke procese u Srbiji. Verujem da odluka za izbore nije doneta, ali verujem i da se ozbiljno razmatra“, naveo je Klačar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari