Klačar: Neće doći do sveobuhvatnog dogovora u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima 1Foto: FoNet/Nenad Đorđević

Zbog nepostojanja poverenja između vlasti i opozicije, neće doći do sveobuhvatnog dogovora u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima, ocenio je programski direktor Centar za slobodne izbore i demokratiju (CeSID) Bojan Klačar.

On je gostujući na RTS-u naveo da vladajuće partije žele da postojeće institucije kontrolišu sledeće izbore, dok je namera opozicije da se uvedu „neka nova tela i radikalnija politička rešenja“, ali da je moguć parcijalni kompromis stranaka koje nastavljaju dijalog.

O dijalogu koji se vodi uz posredstvo Evropske unije, a koji je deo učesnika napustio, Klačar je naveo da je to bilo blago iznenađenje „jer su to uradili iznenada“, kao i da je to „korak unazad“.

„To pokazuje koliko se teško dolazi do kompromisa. Ovde se radi o dva različita koncepta. Vladajuća stranka preferira koncept prema kome će postojeće institucije i postojeći okvir kontrolisati i sledeće izbore. Intencija opozicije jeste da se uvedu neka nova tela, radikalnija politička rešenja, i da se ceo proces reguliše kroz neku vrstu leks specijalisa“, naveo je Klačar.

Kada je reč o zahtevima opozicije u vezi sa medijima, Klačar je ocenio da su ti zahtevi „od početka bili nerealni“, između ostalog i zato što se na neki način „traži zaobilaženje zakonskih procedura kada se zahtevaju promene u rukovodstvu RTS-a“.

„Ono što jeste opravdan zahtev, jeste da dođe do balansiranije scene i da Regulatorno telo za elektronske medije aktivnije i posvećenije obavlja svoj posao, kao i zahtev da se donesu novi planovi koji bi pokrili ponašanje privatnih emitera“, ocenio je Klačar.

Komentari

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.

3 reagovanja na “Klačar: Neće doći do sveobuhvatnog dogovora u međustranačkom dijalogu o izbornim uslovima”

  1. Da ispravimo: nije to zbog „nedostatka obostranog poverenja“ vec zbog toga sto Vucic nema nameru da obavi nikada ni jedan dijalog ni sa kim iz opozicije i sto nema nameru da ucini izbore iole korektnim i postenim jer bi ih u tom slucaju izgubio. Setite se sta je sve radio na dosadasnjim takozvanim izborima.

Komentari

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena.

Ovo veb mesto koristi Akismet kako bi smanjilo nepoželjne. Saznajte kako se vaši komentari obrađuju.