Kladovo ima najaktivnijeg narodnog poslanika iz istočne Srbije, socijalistu Radovana Arežinu 1Foto: Privatna arhiva FB

U prethodnom sazivu Borski i Zaječarski okrug u Narodnoj skupštini predstavljalo je četvoro narodnih poslanika i najaktivniji među njima u poslednjih godinu dana bio je Radovan Arežina iz Kladova u poslaničkoj grupi Socijalistička partija Srbije. Arežini je pripalo priznanje za najaktivnijeg narodnog poslanika istočne Srbije na redovnoj godišnjoj konferenciji projekta “Moj poslanik”.

Projekat “Moj poslanik” koji je 2016. godine pokrenulo udruženje “Proaktiv” iz Niša, u Borskom i Zaječarskom okrugu sprovodi Timočki omladinski centar iz Zaječara.

U TOC-u objašnjavaju da im je prva aktivnost u okviru projekta bila praćenje izborne kampanje 2020. godine. Od 2020. do 2022. godine pratili su rad narodnih poslanika i informisali građane o učešću u donošenju odluka, ukazujući da preko platforme ,,Moj poslanik’’ mogu da komuniciraju sa poslanicima i postave im pitanja.

Borski i Zaječarski okrug u prethodnom sazivu Narodne skupštine predtsvalajalo je četvori narodnih poslanika. Troje je bilo u poslaničkoj grupi “Aleksandar Vučić – Za našu decu” – Dragana Branković Minčić iz Zaječara, Adrijana Pupovac iz Bora i Mladen Bošković iz Negoitna, a narodni poslanik u poslaničkoj grupi Socijalistička partija Srbije bio je Radovan Arežina.

-U prethodnih godinu dana, od četvoro narodnih poslanika iz Timočke krajine, najaktivniji poslanik je Radovan Arežina sa 16 javljanja, koji i nije bio član parlamenta puni mandat, već samo od maja 2021. godine, nakon podnošenja ostvake poslanice Jelice Sretenović koja je bila u istoj poslaničkoj grupi. Kada su ostali poslanici u pitanju, Mladen Bošković je u prethodne dve godine ima 19 javljanja, od toga 12 javljanja u periodu april 2021 – mart 2022, Adrijana Pupovac 15 javljanja, od toga devet u periodu april 2021 – mart 2022, a Dragana Branković Minčić dva javljanja u prethodne dve godine, od kojih je jedno bilo u period april 2021 – mart 2022. godine- navode u Timočkom omladinskom centru.

Arežini je kao najaktivnijem poslaniku istočne Srbije nagrada uručena na godišnjoj konferenciji projekta “Moj poslanik”.

Timočki omladinski centar nastavlja da u okviru ovog projekta prati objavljivanje izbornih listi za republičke parlamentarne izbore. Na 18 izbornih listi je ukupno 2.880 kandidata za buduće poslanike u Narodnoj skupštini Republike Srbije, a kandidati iz Borskog i Zaječarskog okruga se nalaze na deset izbornih lista.

Iz Borskog okruga je 33 kandidata, sedam manje nego na prethodnim parlamentarnim izborima, a iz Zaječarskog okruga je 47 kandidata što je za 14 više nego na izborima 2022. godine.

-Po gradovima i opštinama broj kandidata je u Zaječarskom okrugu 21 kandidat iz Zaječara, 17 kandidata iz Knjaževca, sedam kandidata iz Boljevca i dva kandidata iz Sokobanje, dok je u Borskom okrugu 16 kandidata iz Bora, po sedam iz Negotina i Majdanpeka i tri iz Kladova.Kada pogledamo odnos žena i muškaraca među potencijalnim budućim narodnim poslanicama iz Timočke Krajine, primetno je više muških kandidata, odnosno 2/3 u korist muškaraca, tačnije njih 51, dok je kandidatkinja iz Zaječarskog i Borskog okruga 22 manje u odnosu na muške kandidate, tj. njih 29 ukupno – kažu u Timočkom omladinskom centru.

Više vesti iz ovog grada čitajte na posebnom linku.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari