Predsednik Srbije Boris Tadić, koji je višednevni boravak u Kini završio razgovorima s predstavnicima kompanija u Šangaju, izjavio je da je poseta bila veoma uspešna i da su sada „otvorena vrata našoj vladi i privrednicima da strateško partnerstvo ostvare kroz ekonomsku dobit, na obostranu korist“.

U razgovoru s predsednikom Srbije, na biznis forumu o investiranju i trgovini održanom u Šangaju, kineski privrednici su se raspitivali o uslovima investiranja u Srbiju, mogućnostima poslovnih aranžmana i ekonomskoj situaciji u jugoistočnoj Evropi. Tadić je na forumu rekao da Srbija pruža mnoštvo mogućnosti za pokretanje poslovnih aranžmana na obostranu korist.

– Veliko mi je zadovoljstvo i smatram ovu posetu vašoj zemlji istorijskom za Srbiju. Iako na početku 21. veka Kina i Srbija imaju različite uloge, mi smo naše dugogodišnje prijateljske odnose ostvarili kroz strateško partnerstvo – rekao je on.

Predsednik Srbije je istakao da je Kina ključni ekonomski faktor u svetu, a da je Srbija na evropskom putu, sa centralnom pozicijom u jugoistočnoj Evropi.

– Veoma je važno to što nas Kina podržava u naporima da postanemo članica EU, jer je to naš obostrani interes – rekao je Tadić.

Prema rečima srpskog predsednika, kineski predsednik Hu Đintao i on su u razgovoru održanom tokom vikenda u Pekingu definisali buduću saradnju dve zemlje.

– To su tri tačke – investiranje, obezbeđivanje profita našim kompanijama i realizacija projekata na obostranu dobrobit. Kina je zemlja investitor, a Srbija želi da obnovi svoj ekonomski potencijal u dobroj geostrateškoj poziciji – rekao je Tadić.

On je naveo da „Srbija postaje veliko gradilište“ i dodao da je samo u Beogradu i okolini planirana izgradnja pet mostova preko Dunava i Save.

– Jedan od njih, most Zemun – Borča, biće realizovan pomoću kredita kineske Eksim banke i uz angažovanje kompanija iz Kine. Taj most biće prvi „kineski“ most u Evropi i premošćavaće najveći evropski plovni koridor – reku Dunav – rekao je Tadić i pozvao kineske privrednike da investiraju u Srbiju.

Tadić je u Šangaju s rukovodstvom grada razgovarao o svetskoj izložbi EXPO 2010, na kojoj se predstavljaju zemlje koje su ekonomski jake, ali i one koje su perspektivne i interesantne za strana ulaganja.

– Srbija će se u okviru svojih mogućnosti predstaviti na EXPO 2010. kao moderna zemlja duge kulture i tradicije, koja se intenzivno izgrađuje i koja pruža veliki broj mogućnosti za razvoj biznisa i proizvodnje – rekao je on.

Tadić, u pratnji ministara Vuka Jeremića i Mlađana Dinkića, doputovao je u poseti Kini 20. avgusta na poziv kineskog predsednika Hu Đintaa. Dva predsednika su ocenila da je strateško partnerstvo koje su ostvarile Kina i Srbija veliki pomak u odnosima dve prijateljske zemlje. Predsednik Srbije je u okviru posete obišao Sijan, staru prestonicu Kine i Šangaj, ekonomski centar zemlje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari