Ko bi mogao da "preleti" u koaliciju SNS i SPS u Skupštini grada Beograda: Odbornici jedne liste "najsumnjiviji" 1Foto: Skusptina grada Beograda (arhiva)

Budući odbornici koji potiču iz obe frakcije POKS-a, koji su se našli na prolaznim mestima na listama za beogradske izbore, najsumnjiviji su za preletanje u vladajuću većinu SNS i SPS u Skupštini grada Beograda, šuška se na opozicionoj sceni Srbije.

Naime, posle objavljivanja konačnih rezultata izbora u Beogradu, SNS i SPS imaju tanku većinu od 56 odbornika, a svi ostali imaju 54 odbornička mesta.

Ipak, predsednik SNS Aleksandar Vučić je prilikom razgovora da liderom SSP Draganom Đilasom, naveo da bi buduća vlast u glavnom gradu mogla da ima 60 odbornika. Od tada se postavlja pitanje ko bi mogli da budu ti koji će preći na stranu naprednjaka i socijalista.

Nogu je prvi povukao monarhista Vuk Stanić, koji je bio na listi NADA, čiju su okonicu činili DSS i Za Kraljevinu Srbiju (Monarhisti) iz nekadašnjeg jedinstvenog POKS-a, a koje sada predvodi Vojislav Mihailović.

Stanić je saopštio da ne može da glasa za kandidate za gradonačelnika koje podržavaju Dragan Ðilas, Vuk Jeremić i Marinika Tepić i naveo da će samostalno odlučiti koga će podržati za gradonačelnika Beograda, bez obzira na izjave političkih lidera i eventualne njihove dogovore.

Odmah nakon njegovog saopštenja usledilo je i saopštenje POKS-a Vojislava Mihailovića sa porukom da dele stav Stanića da neće da glasa za kandidate Marinike Tepić, Dragana Đilasa i Vuka Jeremića i da razumeju njegovo nezadovoljstvo, ali mu traže da još jednom razmisli o samostalnom nastupu i vrati mandat.

Lista NADA je inače osvojila sedam mandata a od Monarhista Vojislava Mihailovića u Skupštinu grada ulazi njih tri.

Lista Boško Obradović – Srpski pokret Dveri – POKS – Miloš Parandilović – Patriotski blok za obnovu Kraljevine Srbije osvojila je četiri mandata, od kojih dva iz POKS ulaze u gradski parlament.

Osim POKS, kao mogući „preletači“ se pominju i odbornici sa liste Zavetnika, ali i Dveri. Zavetnici su osvojili četiri mandata, dok Dveri imaju dva predstavnika.

Glavni urednik Demostata Zoran Panović kratko za Danas kaže da je teško reći ko će preleteti, ali da postoji mogućnost da narednu vlast u Beogradu čine SNS, SPS i pojedini odbirnici opozicije koji nisu sa liste „Ujedinjeni za pobedu Beograda“.

A za Dejana Bursaća, saradnika Insituta za političke studije, situacija posle proglašenja konačnih rezultata pokazuje da izvesno neće biti gradskih izbora na jesen, te da je to bio blef Aleksandra Vučića da istera druge potencijale i partnere i aktere na čistac, da eventualno neko od njih, pre svega SPS, oslabi i da im pokaže da ima i druge opcije.

– A u opoziciji je napravio priličan raskol razgovorom sa Đilasom. SNS je sada u mnogo lagodnijoj poziciji nego što su bili 3. aprila. I definitivno oni mogu čak i da prošire većinu u gradu jer smo svi svesni da tu postoje pojedinačni odborbici na opoziciinim listama, pre svega POKS, možda čak i Zavetnici koji bi se priklonili većini SNS – navodi Bursać.

Kako dodaje, ulazak SPS u gradsku vlast nije bila prevelika neizvesnost uprkos kritikama koje im je uputio Vučić u izbornoj noći, a koje se mogu pripisati emocijama i iznenađujućem rezultatu SPS.

Uz to, kako kaže, socijalisti i nemaju veliko opoziciono iskustva a članovi i glasači očekuju od njih da budu na vlasti, pa su zato spremni i da ublaže svoj proruski stav.

„Nezgodna“ vladavina sa 56 glasova

Nezvanično se među budućim opozicionim odbornicima spekuliše da bi u Skupštini grada mogla da nastane nova odbornička grupa, za koju je potrebno najmanje četiri odbornika, a koja bi se priključila vladajućoj većini odmah i formalno ili po potrebi davala svoje glasove.

Kako nam je objašnjeno, vladavina sa 56 glasova, je vrlo nezgodna, budući da nema većine ako se neko od vladajućih odbornika razboli ili ode na put.

Ukoliko opozicija izađe iz sale, u takvim situacijama neće biti većine za kvorum, objašnjavaju nam sagovnici koji su želeli da ostanu neimenovani.

Zato će, kako pretpostavljaju, SNS želeti da svoju većinu osnaži i ne zavisi od jednog ili dva glasa.

Ukoliko većina ne bude osnažena, kako navode, to bi moglo da znači brze izbore, a ako većina bude stabilna izbori bi mogli da budu održani za godinu dana ili pak duže i bili spojeni sa lokalnim u gradu i u Srbiji.

Sagovornici Danasa spekulišu i da je moguće da ta četiri odbornika imaju svoju cenu, odnosno da zauzvrat traže neke gradske i skupštinske funkcije. Podsećaju da je do sada bila praksa da je gradonačelnik iz jedne članice koalicije, a predsednik skupštine iz druge.

U ovoj situaciji, odbornici od kojih zavisi stabilna većina mogli bi da traže mesto predsednika Skupštine, što bi bio novi udarac za SPS, koji verovatno neće imati hrabrosti i snage da se bunu, procvenjuju naši sagovnici.

Podsetimo, posle objavljivanja konačnih rezultata u ponedeljak počeo je da teče rok od 72 sata za žalbe, ali i rok od nedelju dana da GIK objavi odluku o dodeli mandata.

Nakon toga, počinje da traje rok od deset dana za zakazivanje konstitutivne sednice, što treba da uradi dosadašnji predsednik gradske Skupštine Nikola Nikodojević.

Datum održavanja prve sednice novog saziva gradskog parlamenta treba da bude najkasnije 30 dana od dodele mandata odbornicima.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari