Ko će se bolje snaći u prvoj zimskoj kampanji, vlast ili opozicija? 1Foto: SNS

Izbori koji još nisu raspisani, ali će prema najavama biti održani 17. decembra, usloviće prvu zimsku kampanju od kad je Srpska napredna stranka došla na vlast 2012. godine. Naprednjaci su do sada na izbore izlazili na proleće i uvek ih dobijali, ukazuje Ivana Petronijević Terzić, novinarka Demostata.

Dok Dejan Bursać iz Instituta za filozofiju i društvenu teoriju podseća da smo poslednje zimske izbore imali 2008. kada se raspala koalicija DS i DSS zbog Kosova.

On je u emisiji Utisak nedelje rekao da partije vlasti izbegavaju zimu za glasanje jer su glasači nezadovoljniji, a ne može se ni izlaznost lako kontrolisati zbog vremena i uz to su povećani troškovi ljudima.

Ako sve ovo imamo u vidu postavlja se pitanje ko će se bolje snaći u kampanji i izvući svoje glasače na izbore.

Petronijević Terzić za Danas navodi da da su normalne okolnosti i demokratska atmosfera, vlastima bi bilo teže da organizuju izbore na zimu zbog inflacije, viših računa zbog grejne sezone, lošijih vremenskih uslova…

– Međutim, u situaciji u kojoj ne postoje uslovi za fer i potpuno slobodne demokratske izbore, za vlast je svejedno da li će izbori biti organizovani na proleće ili u zimu. NS je na vlasti u gotovo svim lokalnim samoupravama, a to je veliki resurs za izbornu kampanju, lokalna preduzeća, lokalne ustanove, većina lokalnih medija, svi će biti stavljeni u službu izborne kampanje SNS i to nije ništa novo – videli smo to i do sada, a poslednji put na mitingu u Beogradu u maju ove godine – objašnjava ona.

Kako dodaje, opozicija će biti neravnopravna u odnosu na vladajuće stranke u svakom smislu, finansijskom, medijskom…

– Glavni posao opozicije biće da pokrije sva biračka mesta kontrolorima, ali pre toga da izvede na birališta apstinente i veliki broj građana koji nisu zadovoljni ovom vlašću i Srpskom naprednom strankom, ali nisu opredeljeni i još ne znaju za koga bi glasali – kaže naša sagovornica.

Bursać je naveo da će ovo biti zimski izbori s negativnim temama. Kako je istakao čudna je odluak da se tako brzo pobegne u izbore.

– Negativne teme koje dominiraju nikada nisu dobre za vlast, poput fijska na Kosovu, ugrožene spoljnopolitičke pozicije zbog toga,rasta cena koje dugo pritiska građane kao i masovna ubistva ovog proleća. Neobično da stranka vlasti sa tim ulazi u izbornu trku – kaže on.

I pojašnjava da smatra da je predsednika Srbije Aleksandra Vučića velika nužda, posle dešavanja u Banjskoj i spoljni i unutrašnji pritisci, naterala na taj potez.

– Zato je pobegao u arenu koju jako dobro poznaje. Uvešće stranku u izborni mod, SNS će mobilisati svoje aktiviste i podršku, a opoziciji će baciti kosku pa će se ona baviti organizacionim poslovima poput prikupljanja potpisa i formiranja kolone što će otupiti oštricu kritike – objašnjava on.

On dodaje da će možda i spoljni pritisak opasti i da će on strancima reći da bi umesto njega koji je spreman na saradnju na vlast može doći desnica koja to nije.

Upitan da li je opozicja spremna za kampanju, odgovara da nije siguran da spremna.

Prema njegovim rečima, vrlo je čudna odluka da se traže izbori kada protest „Srbija protiv nasilja“ nije postigao ništa, a nije se u septembru vratila energija koja je postojala u maju i junu i koja je opala tokom leta. On smatra da galsači opozicije nemaju puno poverenja jer ne vide jasnu ideju i plan, budući da još preovladava prekomponovanje i razgovori oko broja kolona.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari