Ko će zameniti Tanju Fajon u Evropskom parlamentu? 1foto: Tviter

Tanja Fajon, predsednica slovenačkih Socijaldemokrata, i formalno je podnela ostavku na mesto poslanice u Evropskom parlamentu prošle nedelje, nakon trineast godina mandata. Njeno mesto će naslediti potpredsednik stranke SD i bivši poslanik Matjaž Nemec, koga je danas na tu poziciju izglasao slovenački parlament. Još nije zvanično poznato ko će Fajon zameniti na poziciji šefa Delegacije Socijalista i demokrata u EP za Srbiju, ali se pretpostavlja da je reč o poslaniku iz Holadnije.

Kako prenosi portal Juropijen Vestern Balkans (EWB) to bi mogao da bude poslanik iz Holandije Tajs Reten, koji je predvodio posmatačku delegaciju EP na izborima u Srbiji.

Reten je poslanik EP koji dolazi iz Holandije. Bio je poslanik u holandskom parlamentu kao član Radničke partije Fransa Timermansa. Nakon ostavke poslanice Kati Piri, Reten postaje evroparlamentarac u poslaničkoj grupi Socijalista i demokrata.

U Evropskom parlamentu, između ostalog, obavlja dužnosti člana Parlamentarnog odbora za stabilizaciju i pridruživanje između Srbije i EU (POSP).

Ko će zameniti Tanju Fajon u Evropskom parlamentu? 2
Foto: Instagram/EWB

EWB podseća, da se nakon izbora održanih 24. aprila u Sloveniji, očekuje formiranje koalicione vlade stranke Slobodarski pokret, koja je osvojila najviše mesta u parlamentu, sa Socijaldemokratama i Levicom, a Tanja Fajon kandidatkinja je za ministarku spoljnih poslova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari