Ko je Alojze Peterle koji će u timu EP učestvovati u međustranačkom dijalogu u Srbiji 1Foto: European Parliament

Posrednički tim Evropskog parlamenta za proces parlamentarnog dijaloga u Srbiji, koji predvode Vladimir Bilčik i Matjaž Nemec, imaće  dvojicu bivših poslanika Knuta Flekenštajna i Alojza Peterlea, saopšteno je danas.

Peterle, bivši ministar spoljnih poslova Slovenije, pridružuje se timu kako bi zamenio preminulog bivšeg poslanika EP Eduarda Kukana.

Alojze Peterle (rođen 148. u Sloveniji) poznati je političar u jugoslovenskoj, odnosno regionalnoj javnosti.

On je 1989. osnovao stranku SKD – Slovenskih hrišćanskih demokrata, čiji je predsednik bio sve do 2000. kad se stranka ujedinila sa SLS-om (Slovenska ljudska stranka).

Peterle se izrazito zalagao da se Slovenija odvoji od Jugoslavije i postane samostalna.

Nakon parlamentarnih izbora 1990. Peterle je postao premijer Slovenije, a njegova vlada 1991. godine proglašava nezavisnost Slovenije od Jugoslavije.

Do 1992. je bio premijer, a onda na vlast dolazi koalicija na čelu s Janezom Drnovšekom. Od januara 1993. do oktobra 1994. Peterle je bio zamenik premijera i ministar spoljnih poslova.

Peterle je 1994. dao ostavku na svoju funkciju zbog sukoba unutar koalicije.

Tokom 1996. Peterle je zahtevao smenu ministra spoljnih poslova Zorana Talera koji, po Peterleovom mišljenju, nije dovoljno poboljšao i unapredio odnose s Italijom.

Nakon što je 2000. Vlada pala, Peterle ponovno postaje ministar spoljnih poslova, no na tom mestu je ostao samo do septembra 2000. odnosno do ponovnog dolaska Drnovšeka na vlast.

U slovenačkoj politici je bio aktivan do 2004, a nakon izbora za poslanika (ispred stranke Nova Slovenija) u Evropskom parlamentu, „preselio“ se na međunarodni nivo.

Tokom 2007. je vodio predsednički kampanju koja se završila neuspešno iako je dobio najviše glasova posle prvog kruga – 28,5 odsto. U drugom krugu je izgubio od levičarskog kandidata Danila Tirka.

Kao član Evropske narodne partije učestvovao je u mnogim komisijama i odborima.

Slovenački portali ističu da aktivno govori šest stranih jezika, pasivno još dva.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari