Ko je novi ambasador Kine u Srbiji? 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Novi kineski ambasador u Srbiji Li Ming stupio je na dužnost, a prema dostupnim podacima, prethodno je službovao na Solomonskim ostrvima ( Solomon Islands, ili Solomoni), u strateški važnom regionu Pacifika.

Prema dostupnoj biografiji koja se može naći na Internetu Li Ming je rođen u septembru 1974. godine.

Ne navodi se njegovo tačno obrazovanje, sem da ima univerzitetsku diplomu.

Li se pridružio Ministarstvu inostranih poslova 1995. godine; od 2000. do 2004. služio je kao vicekonzul u kineskom generalnom konzulatu u Torontu.

Od 2004. do 2013. Li je bio drugi sekretar, zamenik direktora, a kasnije i direktor Odeljenja za severnoameričke i okeanske poslove u okviru Ministarstva spoljnih poslova.

Od 2013. do 2016. Li je bio savetnik u Ambasadi Narodne Republike Kine u Australiji, od 2016. do 2020. godine bio je savetnik i zamenik generalnog direktora u Odeljenju za severnoamerička i okeanska pitanja.

Nakon što su Solomonska ostrvo priznala Narodnu Republiku Kinu 2019. (prethodno su priznavala Tajvan), Li je imenovan za izvanrednog i opunomoćenog ambasadora Narodne Republike Kine na Solomonskim Ostrvima od 2020. godine.

Napustio je Solomonska ostrva u septembru 2023, a 2. oktobra 2023. predao je akreditive kao kineski ambasador u Srbiji.

Oženjen je ima sina.

Glas Amerike piše da, kako su Solomonoska ostrva 2019. promenila diplomatsko priznanje s Tajvana na Kinu, Peking je pomogao u izgradnji ključne infrastrukture u toj arhipelaškoj državi.

To uključuje stadion za Pacifičke igre, multimilionsku mobilnu mrežu koju je izgradio kineski telekomunikacioni gigant Huawei i finansiranu iz kredita kineske EXIM banke, kao i rekonstrukciju luke u glavnom gradu Honiari, koja se vodi od strane kineske državne kompanije.

Sklopljeno je i više političkih sporazuma.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari