Ko je kongresmen Majk Tarner koji je razgovarao sa Vučićem: Izborna baza u Dejtonu, republikanac kritičar Bajdena i prisutan u NATO 1Foto: Zvanična fotografija

Kongresmen Majk Tarner koji je danas razgovarao sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem ima bogatu biografiju i dolazi iz Dejtona, američkog grada koji je posebno poznat po mirovnom sporazumu 1995. kojim je završen rat u Bosni i Hercegovini.

Tarner je republikanski član Kongresa i bivši predsedavajući Parlamentarne skupštine NATO-a.

Važio je za bliskog podržavaoca bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa.

Sada na nalogu na Tviteru oštro kritikuje aktulenog predsednika Džozefa Bajdena zbog povlačenja iz Avganistana.

U vašingtonskom Institutu Hadson 2016. godine, je govoreći o “propagandnoj mašineriji Rusije”, povodom tada aktuelnog priključivanja Crne Gore NATO savezu (koje se dogodilo 2017.), ispričao sledeće:

“Tokom posete Crnoj Gori kolima sam išao u obilazak da bih naišao na panoe sa anti-NATO porukama, koje ne bih rekao da su postavili lokalni ljudi. Više liče na plod ilegalno finansiranog napora u cilju podrivanja podrške javnosti za prilkjučivanje savezu. Moramo da odgovorimo na takve pojave, ustanovimo odakle stižu, kao i na koji, verovatno ilegalan način su finansirane. Sve to mora da se zaustavi i zaslužuje odgovor”, naveo je Tarner kako je preneo Glas Amerike.

Odgovarajući na pitanje o odnosu tada novoizabranog američkog predsednika Donalda Trampa prema ruskom predsedniku Vladimiru Putinu, Tarner je tada istakao da je posredovao u prvom telefonskom razgovoru između Trampa i generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga.

Tarner je 2017. bio prisutan u medijima u regionu zbog pisma koji je uputio tadašnjem američkom državnom sekretaru Reksu Tilersonu o Balkanu.

Tarner je ukazao na „preku potrebu da se SAD regionu Balkana i preuzmu vodeću ulogu u procesu pomirenja“. On je predložio i potpisivanje „Dejtona 2“.

Portal Politiko objavio je tih godina tekst da je kongresmen Tarner koristio sredstva za kampanju za stotine putovanja i obilaska raskošnih hotela i restorana.

 

Прикажи ову објаву у апликацији Instagram

 

A post shared by Aleksandar Vučić (@buducnostsrbijeav)

Na osnovu analize izjava predstavnika organizacija izveštaja o finansiranju kampanje repbulikanaca u Ohaju za tri i po godine, Politiko je postavio pitanje kako Tarner može sve to da priušti.

Portal je podsetio da je godišnja plata kongresmena oko 174.000 dolara godišnje.

U izjavi za Politiko Tarner je negirao bilo kakvu neprikladnost u svom ponašau i nazvao priču „političkim hitnim poslom koji je pokrenuo moj (politički) protivnik“.

U zvaničnoj biografiji Majka Tarnera piše da je doživotni stanovnik jugozapadnog Ohaja, da je njegov otac radio u proizvodnoj industriji u Dejtonu više od 40 godina, a majka je predavala u osnovnoj školi.

Navodi se i da je pohađao državne škole, da je diplomirao na Univerzitetu Severni Ohajo, da je odbranio doktorat na pravnom fakultetu, a da je u proleće ove godine na Univerzitetu Džordžtaun uradio doktorat iz liberalnih studija.

Navodi se da se bavio advokaturom u Dejtonu više od 17 godina, da bi 1991. otvorio sopstvenu privatnu advokatsku praksu specijalizovanu za nekretnine i korporativno pravo.

Bio je gradonačelnik Dejtona osam godina, a kao zaslugu ističe stvaranje privatno-javnog partnerstvo za rehabilitaciju zapuštenih stanova u istorijskim četvrtima ovog grada.

Navodi i da je poboljašo reagovanje policije za 40 odsto, i da je osnovao razvojni fond koji je dodelio preko 19 miliona dolara grantova za projekte stanovanja i otvaranja radnih mesta.

Prvi put je izabran u kongres 2002.

Navodi se da je viši član Komiteta za oružane snage Predstavničkog doma i da je ranije  služio kao vodeći republikanac podkomiteta taktičkih vazdušnih i kopnenih snaga, kao i podkomiteta strateških snaga.

Pododbori nadgledaju programe nabavke vojske i vazduhoplovstva, programe mornarice i marinaca, nuklearno oružje, raketnu odbranu i svemirske sisteme, dodaje se.

Kao zasluga navodi se i to što je bio jedini zagovornik ostanka baze Rajt Paterson (u kojoj je sklopljen Dejtonski mirovni sporazum između Slobodana Miloševića, Franje Tuđmana i Alije Izetbegovića 1995, kojim je okončan rat u BiH) u Ohaju.

Ističe se i da je Tarnerovim zalaganjem Rajt Paterson uspešno dodao oko 15.000 radnih mesta u bazi i ostao najveći poslodavac na jednoj lokaciji u državi Ohajo.

Nakon što je od 2015. godine služio u Stalnom izabranom komitetu za obaveštajne poslove, Tarner je u januaru 2022. imenovan za glavnog republikanca u ovom telu, navodi se u zvaničnoj biografiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari