Ko je Marko, Miloševićev unuk? 1Beta/Milan Obradović

Bez ikakve svoje krivice, učešća ili zasluge, Marko Milošević, unuk Slobodana Miloševića ne samo od rođenja, već i od začeća, ima javnu ličnost.

Jer, da će Milošević i njegova supruga Mirjana Marković postati deda i baba postalo je politička činjenica čim je trudnoća snahe Milice Gajić postala vidljiva, u jesen 1998, i u vreme važenja drakonskog Šešeljevog zakona o informisanju.

Samo rođenje Marka Miloševića (januar 1999.) izazvalo je jedan od najvećih medijskih skandala ikada u Srbiji, kada je njegov otac i imenjak, rano ujutru ušao u redakciju Glasa javnosti, da potraži tadašnjeg novinara, a sadašnjeg medijskog tajkuna Dragana J. Vučićevića.

I da mu naoružan izrazi nezadovoljstvo inače vrlo pohvalnom reportažom, koju je Vučićević napisao (ili izmislio) o rođenju deteta, uključujući i to da su baba i deda slavili u Požarevcu uz prasetinu i viski, presrećni.

Nije ga zatekao u redakciji, a sutradan je o tome izvestio samo Danas, da bi priču preuzeli svi vodeći svetski mediji.

Markovog dedu su mnogi opsesivno tih godina analizirali, pa i to, koliko će ga rođenje unuka psihički promeniti pred rat Srbije sa NATO.

I deda Milošević je tom uglu posmatranja dao za pravo, kada je u prevratu Petog oktobra, u televizijskom obraćanju, u kom je predao vlast, rekao da će ubuduće imati više vremena da se igra sa svojim unukom.

Javna ličnost unuka Marka, narednih godina, preselila se iz teške politike u selebriti rubrike o poznatima, gde je isticano da on živi sa majkom u Požarevcu, za razliku od ostalih članova porodice.

Ipak, kada je godinu dana pre punolestva, usred kampanje za izbore 2016, objavljeno da se unuk učlanjuje u SPS, bilo je to kao da ispunjava neku vrstu obaveze prema porodici, dedi i njegovoj partiji.

Nesumnjivo je doneo glasove sadašnjem lideru Ivici Dačiću, i ispovednim intervjuom koji je posle toga dao o svom dedi, i tome kako ga pamti i kako ga je obilazio u zatvoru.

Nesumnjivo će glasove donositi i ubuduće, sada kada je predstavljen kao nova mlada nada socijalista, kao diplomirani pravnik (isti fakultet završio je i njegov deda) koji ulazi u Glavni odbor, a potom verovatno i preuzima još neku funkciju.

Ali, šta god da u politici pokušava Miloševićev unuk, to je njegovo ljudsko pravo.

Javnost pak, ako zaista hoće da bude zdrava, nema moralno ni političko pravo da se zgražava nad tim što unuk možda fizički liči na dedu, niti da ga mrzi zato što on svog dedu voli, i ne stidi ga se.

Najzad, nije Marko birao ko će mu biti deda, ali srpska javnost jeste ko će nam biti predsednik i onda i sada.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari