Vučić rekao za njega "da nije cvećka", a Oliver Ivanović da je glavni "centar moći": Šta znamo o Milanu Radoičiću, potpredsedniku Srpske liste 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV)

Čelnik kosovskog MUP-a Dželjalj Svečlja objavio je video-snimak grupe ljudi koja je navodno izazvala poslednje sukobe u selu Banjska na Kosovu, a za jednog od njih tvrdi da je Milan Radoičić, kog je označio vođom grupe koja je tog dana napala Kosovsku policiju.

O kosovskom biznismenu Milanu Radoičiću, potpredsedniku Srpske liste na Kosovu, malo se zna, ali, kad su dešavanja u južnoj srpskoj pokrajini u pitanju, on je tamo gotovo uvek umešan.

S druge strane, za zvanični Beograd, on čas kao da ne postoji, predsednik ga „ne poznaje“, nikada nije pričao sa njim, dok ga u drugom momentu dovodi u srpski parlament i brani ga pred javnošću.

Iako Radoičić ima bogato poslovno iskustvo, ali i bogato iskustvo sa optužnicama za zloupotrebu službenog položaja, pomaganja u zloupotrebama unutar firme „Euro cop“, usred radova na delu Koridora 10, zajedno sa Zvonkom Veselinovićem, kada se za njega i prvi put čulo u javnosti, 2013, još uvek ga predsednik Vučić „nije poznavao“ ni pominjao.

Inače, prema podacima Agencije za privredne registre Radoičić poseduje 40 odsto vlasništva u kompaniji Inkop, koja je, kako piše BIRN, jedan od izvođača radova na Koridoru 11. Ostalih 40 odsto poseduje Zvonko Veselinović, a 20 odsto njegov brat Žarko Veselinović.

Prvi put ga predsednik Vučić spominje u septembru 2017, kada je Radoičića okarakterisao kao jednog od „čuvara Srbije na Kosovu i Metohiji“.

„Hvala im što čuvaju Srbiju na Kosovu i Metohiji, jer je čuvaju oni i njihova deca. I Rakićeva, i Jeftićeva i svakog od njih. I Radoičićeva i Stojanovićeva. I Kostićeva i ne znam čija još“, preneo je tada Insajder.

S druge strane, u delu intervjua koji je dao BIRN-u, a koji je posthumno objavljen, Oliver Ivanović, lider Građanske inicijative „Sloboda demokratija pravda“, označio je Radoičića kao jednog od glavnih centara moći na severu Kosova i izrazio zabrinutost što ga predsednik Vučić pominje kao čuvara Srbije.

„Predsednik je pomenuo Milana Radoičića, što mene zabrinjava iskreno rečeno, strašno me zabrinjava da on uzima njega kao primer borca za opstanak srpstva na Kosovu“, rekao je Ivanović.

Mesec dana nakon ubistva Ivanovića i pet meseci nakon što je rekao da Radoičić „čuva srpstvo“, predsednik Vučić je tvrdio da ga ne poznaje.

„Postojao je sukob između njega (Olivera Ivanovića) i gospodina Radoičića. Da, je l’ to neka tajna nekome? Uzgred, gospodina Radoičića… Nikada sa njim nisam razgovarao, možda je on bio na nekom sastanku gde sam ja bio, nikad telefonom, nikada uživo, da znam da sa njim razgovaram. Možda je bio na nekom sastanku na Kosovu na kom sam ja bio“, rekao je Vučić u emisiji „Ćirilica“ na televiziji Hepi.

Predsednik je zatim dodao da je Radoičić bio svestan da će svi uperiti prst u njega nakon ubistva Ivanovića zato što je sukob između njih dvojice postojao od 2000. godine.

U junu 2018. godine postavljen je za potpredsednika Srpske liste. Učestvovao je na sastanku predsednika Vučića i Srba sa Kosova u Klubu poslanika u Beogradu 22. novembra 2018.

Kako mediji pišu, sedeo je u prvom redu, odmah pored predsednika Srpske liste Gorana Rakića. Dan kasnije, specijalna kosovska jedinica ROSU je 23. novembra uhapsila četiri osobe na severu Kosova u vezi sa ubistvom Ivanovića, a, kako mediji prenose, tragalo se i za Radoičićem, koga nisu pronašli u njegovom stanu.

Dva dana nakon akcije, 25. novembra oglasio se saopštenjem na Fejsbuk stranici Srpske liste u kome je naveo da se neće predati kosovskoj policiji i da nema veze sa ubistvom Ivanovića. Sledećeg dana saslušan je u srpskoj policiji, preneli su mediji.

Predsednik Vučić je 26. novembra 2018. za RTS rekao da Radoičić sigurno nije ubio Ivanovića i da „nije učestvovao u organizaciji, logistici, podstrekavanju“ na ubistvo.

U julu 2019. kosovski tužilac Sulj Hodža izjavio je da je za Radoičićem izdat međunarodni nalog za hapšenje i istakao da se on sumnjiči da je pomogao i organizovao grupu za ubistvo Olivera Ivanovića, ali i da se sumnjiči za organizovani kriminal i trgovinu drogom.

S druge strane, predsednik Vučić je kazao da Radoičić „nije cvećka“, ali da on „ni na koji način nije učestvovao u ubistvu Ivanovića“.

Da bi zapečatio tako lepo mišljenje o Radoičiću, Vučić ga u februaru 2021. dovodi i u srpski Parlament, da prisustvuje Vučićevom predstavljanju izveštaja sa KiM. To što osumnjičeni za ubistvo Olivera Ivanovića sedi u Skupštini Srbije, rame uz rame sa predsednikom Vučićem, ocenjeno je kao ruganje zakonima i građanima Srbije.

Kako smo ranije pisali, o njemu se zvanično malo zna, dilema je i to da li je 1978. godine rođen u Glođanu kod Dečana, Haradinajevom rodnom selu, ili u Đakovici, iz koje je njegova porodica 1999. prešla u Vrnjačku Banju. On se u severni deo Kosovske Mitrovice doselio 2005. zahvaljujući poznanstvu sa tamošnjim kontroverznim biznismenom Zvonkom Veselinovićem.

Obojica su zbog zajedničkih poslova bili optuženi za prisvajanje imovine Hipo Alpe Adria Lizinga, ali su 2016. oslobođeni otužbi. Mediji tvrde da je Radoičić i pre toga bio osuđivan, bez navođenja detalja.

Bivši kosovski premijer Ramuš Haradinaj opisivao ga je kao čoveka sa autoritetom na severu Kosova, a ubijeni Oliver Ivanović tvrdio je da je Radoičić ključna figura i osoba koja stvarno ima moć.

Navodno prošao poligraf
Još jednom je Radoičića predsednik uzeo u zaštitu, kada je čitavoj javnosti objašnjavao da je „Radoičić prošao poligraf“, kada je na zahtev Specijalnog tužilaštva povučen nalog za hapšenje Milana Radoičića, koji se sumnjičio za krivično delo „učešće ili organizacija kriminalne grupe“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari