"Vikali na albanskom, pucali iz kola": Ko je sinoć pucao ispred osnovne škole u selu Ugljare na Kosovu i Metohiji? 1foto: Printscreen/YouTube/RTV KIM

Nastava u osnovnoj školi u selu Ugljare na Kosovu i Metohiji danas se odvijala normalno, i pored sinoćne pucnjave u blizini školskog dvorišta.

Nepoznate osobe pucale su sinoć oko 22 sata iz vatrenog oružja u blizini školskog dvorišta u Ugljaru pored kojeg su prolazila deca. Policija je izvršila uviđaj a na licu mesta su pronađene dve čaure. Povređenih nema.

Kosovska policija je saopštila da se ovo delo karakteriše kao izazivanje opšte opasnosti. Kako su naveli nepoznati počinilac puco je u pravcu troje maloletne dece – M.K, Dž.K i V.K, oko 22 časa, dok su šetali ulicom kroz ovo selo.

„U momentu kada su bili tačno ispred škole, iz pravca Kosova Polja naišlo je jedno vozilo tipa pikap, svetle boje, čije registrske oznake niko od navedenih osoba nije zapamtio. Kada je vozilo stiglo do njih jedna osoba iz tog vozila vikala je nešto na albanskom jeziku, ali maloletna lica ne razumeju albanski i ne znaju šta im je rečeno. U jednom momentu ta osoba koja je vikala nešto pomenutim maloletnicima izvadila je pištolj tri puta pucala u njihovom pravcu. Nakon pucnjave vozilo je otišlo u pravcu sela Preoce“, navodi se u saopštenju Kosovske policije.
Roditelje dece koja su se tada nalazila u školskom dvorištu kažu da su uznemireni, ali da su decu ipak slali danas u školu.

Slučaj je, kaže jedna od majki, prijavio komšija.

„Deca su bila uplašna kada su došla kući, kazali su da su čuli pucnjavu i da su videli automobil. Uplašeni su bili, ali nisu videli tablice, videli su da su dvojica bili u autu“, objašnjava Džemala Kurtić, takođe majka jednog od maloletnika.

Da je provokacija bilo i ranije kaže predstavnik Ugljara Lazar Galić. On napominje da su ranije ispisivani grafiti „UČK“.

Meštane je obišla gradonačelnica Gračanice, opštine u kojoj se ovo selo nalazi, Ljiljana Šubarić.

"Vikali na albanskom, pucali iz kola": Ko je sinoć pucao ispred osnovne škole u selu Ugljare na Kosovu i Metohiji? 2
Šubarić i Galić; foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Ona je prenela zabrinutost građana i poručila da ono što se desilo sinoć u Ugljaru se sutra može desiti bilo gde na teritoriji ove opštine.

„Nije slučajno da se to desi ispred škole. Mislim da bi deca trebalo da imaju slobodu kretanja, da mogu u svom školskom dvorištu slobodno da se igraju. Ne vidim šta je sporno da deca, kao svuda u svetu, uveče prošetaju kroz svoje selo, a da pri tome budu bezbedni. Osuđujem ovakav događaj, molim istražne organe i policiju da što pre pokrenu istragu i da se počinioci pronađu i kazne. Istovremeno aplujem na mir i na suzdržanost sugrađana, kao i na međunarodnu zajendicu da ošto regauje, kako se ovako nešto ne bi ponovilo. Na svu sreću u ovom događaju nemamo žrtve, ali ne znači da neki  naredni neće da bude sa tragičnim ishodom“, poručila je Šubarić, koja je prisustvovala i sastanku Saveta roditelja.

Na Savetu roditelja se tražilo stalno prisustvo policijske patrole i policijskog službenika za svaku školu.

Vesna Martinović, diretkorka osnovne škole pucnjavu vidi kao još jedan vid zastrašivanja i poruku da odatle treba da odu. Napomenula je da se nije pucalu u školskom dvorištu, već u pokretu ispred škole.

„Jedino šta se sa sigurnošću zna, jeste da su njima govorili na albanskom jeziku, deca im se nisu odazvala i tako su znali da su to srpska deca“, objasnila je ona.

"Vikali na albanskom, pucali iz kola": Ko je sinoć pucao ispred osnovne škole u selu Ugljare na Kosovu i Metohiji? 3
Vesna Martinović; foto: Printscreen/YouTube/RTV KIM

Osuda je stigla i od zamenika načelnika Opštinske uprave Privremenog organa Kosovo Polje Nebojše Sudimca, koji je istakao da ne može ni da zamisli kakve bi posledice bile da je do pucnjave došlo u dnevnim satima, kada tuda prolazi više ljudi.

Sudimac je za RTV KIM istakao i da je zabrinutost velika ali da nema mesta panici, te da se nada da postoje oni koji će da štite ljude bez obzira na veru i naciju.
Ovaj medij prenosi i da meštani Ugljara nisu preterano bili voljni da pred kamerama komentarišu incident. Oni koji su se pak odlučili za komentarisanje kažu da to „pokušaj proterivanja preostalog srpskog stanovništva”.

"Vikali na albanskom, pucali iz kola": Ko je sinoć pucao ispred osnovne škole u selu Ugljare na Kosovu i Metohiji? 4
foto: Printscreen/YouTube/RTV KIM

„To je preterivanje, zastrašivanje da bi mogli polako da se skupimo. Sada je prvi put koliko ja znam, oni su iza škole, gledaju da zauzmu i školu. Više od pola je prodato, ali nisu krivi oni, ja krivim naše ljude koji prodaju. Uplašen sam za bezbednost, moram da razmišljam za decu, ovo je zastrašivanje, čim je on danas pucao tu sutra će u mene“, rekao je Svetislav Vasić iz Ugljara.

Njegov sugrađanin Zvonimir Filipović smatrad a je cilj ovakvih incidenata proterivanje Srba.

Ovo nije prvi incident u Ugljaru u blizini škole. Krajem aprila 2021. godine na školskom  igralištu došlo do incidenta. Naime grupa albanskih dečaka ušla je na igralište i tom prilikom je došlo do koškanja sa decom koja pohađaju ovu školu. Slučaj je prijavljen policiji, ali nema podataka o istrazi, podseća RTV KIM.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari