Ko je sve iz SNS, osim Vulina, zainteresovan za funkciju direktora BIA: "Ko god da dođe, sve će ostati isto" 1foto (BETAPHOTO/MILOŠ MIŠKOV/DS)

Aleksandar Vulin, bivši ministar policije i predsednik Pokreta socijalista, nije dobio mesto u novoj Vladi Srbije, ali još nije imenovan ni na mesto direktora Bezbednosno-informativne agencije, iako se spekulisalo da će baš on biti naslednik Bratislava Gašića.

Izvori Danasa navode da sada, zbog protivljenja zapada nije posve sigurno ni da će uslediti Vulinovo imenovanje na novu dužnost, a kako saznajemo, osim njega za tu funkciju zainteresovani su još i Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS, Marko Đurić, aktuelni ambasador Srbije u SAD, ali i Vladimir Đukanović, poslanik i član Predsedništva SNS.

„Nisam kandidat za direktora BIA, bože sačuvaj. Ja sam advokat i ni u ludilu ne idem u državni sektor“, kaže Đukanović za Danas. Na pitanje da li je Vulin najbolje rešenje za BIA, on kaže da o tome nije ni razmišljao, jer ima puno svog posla.

Sagovornici iz SNS ne kriju da nisu za izbor Vulina, pre svega zbog njegove preterane i neskrivene okrenutosti Rusiji i saradnji sa Kremljom, ali i zbog negodovanja Zapada.

Osim toga naprednjaci žele da zadrže to za njih važno mesto i otuda i nagoveštaji da možda Vulin i neće biti kandidat za direktora BIA. Uostalom, na pitanje da li je za Vulina rezervisano mesto u BIA, novoizabrani ministar odbrane i potpredsednik Vlade Srbije Miloš Vučević odbio je da odgovori, rekavši da će se na Vladi odlučivati o ovom pitanju.

Na pitanje zbog čega je ljudima iz vlasti važnije mesto šefa BIA, od avanzovanja na ministarsko mesto, poslanik Aleksandar Olenik odgovara da je u pitanju stara radikalska škola, gde su najvažnija ministarstva sile sa kontrolom informacija.

„Na ovaj način imaju otvoren put za obračun sa opozicijom i zaštitu svojih kriminalnih poslova, kao naprimer što je Jovanjica“ kaže Olenik i dodaje da otuda i veća zainteresovanost ambasadora Srbije u SAD Marka Đurića za mesto šefa BIA.

Prema rečima našeg sagovornika Đurić je svestan da mesto ambasadora nema stvarnu političku moć i realan uticaj na stvaran život i na upravljanje političkim tokovima.

„Kontrola nad BIA, pored ispunjavanja svih želja Aleksandra Vučića, omogućava i ličnu političku moć i uticaj, koji zbog kontrole informacija može potrajati i dugo nakon odlaska sa funkcije. Takođe, rukovođenje BIA može da spreči sve buduće sudske postupke zbog korupcije i kriminala, pogotovo nakon odlaska sa vlasti“, ističe Olenik.

Boško Obradović, lider Pokreta Dveri, opsesiju naprednjaka ocenjuje kao klasičnu percepciju da gde su službe državne bezbednosti tu je i politička i svaka druga moć, što nije bez osnova.

„Ali, koliko moći donosi toliko može i skupo da košta igranje sa BIA, i državu i pojedinca-egzibicionistu. Veliki je problem dati jedan tako ozbiljan sistem na upravljanje šarlatanima i partijskim aparatčicima, poput Vulina. To bi trebalo da vode karijerni dokazani profesionalci, a ne političari“, smatra Obradović, dok Mlađan Đorđević, lider pokreta Oslobođenje kaže da od kada je na vlasti Srpska napredna stranka i njihov šef Aleksandar Vučić, sve institucije su podređene očuvanju njegove vlasti, njihovih biznisa i para opljačkanih od naroda.

„BIA je deo tog sistema i odavno je u ličnostima šefova i načelnika izgubila svaki oblik profesionslnosti i obrukala i svoje časne pripadnike, a ima ih kao i smisao postojanja, a to je odbrana države. Pošto je država zarobljena od strane mafije i kriminala, BIA je važna karika u očuvanju tog po narod pogubnog poredka. Ko će biti šef  manje više je nebitno, jer svako od njih će ostvarivati lične interese i Vučićeve, kao i odeđenih stranih službi i ambasada koje ih protežiraju“, ističe Đorđević.

Prema njegovim rečima, poznato je da za Marka Đurića lobira ambasador Hil, da se Vulin kao lažni rusofil samokandiduje, da je kum Darko Glišić lojalan partijski sekretar, da bi Đuka voleo da šefu služi sa te pozicije, a da su velike šanse i vojnika Bruno Đurana koji je odan porodici Vučić.

„Ko god da bude nastaviće ono što je radio i Bata Gašić, a to je lični biznis, praćenje i šikaniranje političkih protivnika i njihivo tretiranje kao državnih neprijatelja i naravno da će BIA biti servis zapadnih, čitaj CIA i arapskih službi i odrađivati za njih, ono što oni traže. Raspitajte se ko je donator izgradnje zgrade Beogradskog Centra i kome se pripadnici službi postrojavaju kada šefu dolaze u goste“, napominje lider Oslobođenja i dodaje da u BIA postoji čitavo odeljenje botova i raznoraznih Dijani Hrkalivić dovedenih s koca i konopca SNS-a sa zadatkom praćenja kompromitacije političkih protovnika.

Ko god došao na čelo BIA, kako kaže, nastaviće degradiranje i države i službe, dok će kriminalci biti zaštićeni značkama službe, a profesionslci će obarati glavu od sramote i nemoći

„Nema jake i normalne države bez jake i profesionalne službe koja treba da čuva državu od izdajničke vlasti i samostalne crkve koja vodi računa o duhu i duši naroda. Srbija će biti slobodna kada takve institucije budemo imali“, zaključuje Đorđević.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari