Ko je sve od javnih ličnosti ove godine podržao Vučića? 1foto (BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ/EV)

Lider SNS Aleksandar Vučić ne odustaje ni na ovim izborima od „apela hiljadu plus“. Provladini mediji objavili su juče da je lista Aleksandar Vučić – Zajedno možemo sve pripremila spisak sa više od hiljadu javnih ličnosti koje su podržale Vučića za predsednika Srbije, kao i listu Srpske napredne stranke čiji je nosilac.

Prema jučerašnjim najavma, tačan spisak objavljen je danas u Novostima, inače, poslednjeg dana pred izbornu ćutnju, uoči glasanja 3. aprila.

Na spisku nalaze profesori univerziteta, akademici, ugledni pisci, reditelji i najuspešniji sportisti.

Pominju se akademici SANU Vladimir Kanjuh, Ljubiša Rakić, Bela Balint, Svetislav Božić i Jovan Hadži Đokić, zatim košarkaši Nikola Jokić, Bobi Marjanović, Vasilije Vasa Micić, Željko Rebrača, Radmilo Mišović i Zoran Moka Slavnić rukometašica Svetlana Kitić, bacač kugle Asmir Kolašinac, teniski trener Bogdan Obradović, rukometaš Vladimir Mandić, MMA borac Aleksandar Stojičić, paraolimpijka i osvajačica bronzane medalje u tekvondu Violeta Todorov i reprezentativka Srbije u boksu Aleksandra Rapaić.

Uz njih su i rukometašice Milena Delić i Jelena Lavko, bivši košarkaš Dejan Tomašević, odbojkaški trener Zoran Gajić i odbojkaš Đula Mešter, fudbalski golman Ivica Kralj, košarkaški trener Dragan Jakovljević, MMA šampion Dragan Tešanović i fudbaler Dragan Mrđa.

Iz sveta estrade, kako navode Novosti, tu su Svetlana Ražnatović, Lepa Lukić, Vesna Zmijanac, Zorica Brunclik, Miroljub Aranđelović Kemiš, Katarina Grujić-Gobeljić, Aleksandar Cvetković, Dado Polumenta, Saša Matić, Željko Samardžić, Nikola Rokvić, Ilda Šaulić, Oliver Mandić, Aca Lukas, Goga Sekulić, Milica Pavlović i Marina Visković.

Tu su još književnica Ljiljana Habjanović Đurović, pozorišni reditelj Ljubiša Ristić, glumci Radmila Živković, Saša Joksimović, Zlatan Vidović, Lidija Vukićević, Nebojša Kundačina i Rastko Janković, te režiser, scenarista i producent Predrag Gaga Antonijević.

Vučića su podržali i advokat Goran Petronijević, dobitnik NIN-ove nagrade Aleksandar Gatalica, pisac Dragoslav Bokan, kao i reditelj i scenarista prvog igranog filma o akciji „Oluja“ Miloš Radunović, navode Novosti.

Podsetimo, forma javnih potpisa za podršku predsedničkom kandidatu, izazvala je veliku pažnju javnosti na prethodnim predsedničkim izborima. Tada je uspostavljena lista Apel sto ličnosti koje su uoči izbora 2017. podržale, odnosno zahtevale od bivšeg zaštitnika građana Saše Jankovića, kandidaturu za predsednika Srbije. Janković je uspeo da bude drugoplasirani i da osvoji 597.000 glasova.

Kao odgovor na to usledio je Apel 650 istaknutih ličnosti za Aleksandra Vučića, na istim izborima 2017. Vučić je na njima pobedio u prvom krugu sa dva miliona glasova, nakon čega su izbile demonstracije mladih pod nazivom Protiv diktature, ali rezultat nije bio osporen.

Potom je za beogradske izbore 2018. Vučićeva lista javnih ličnosti koje podržavaju njegovu izbornu listu „mutirala“ u Apel hiljadu plus.

Na tim izborima je Vučićeva lista osvojila 366.000 glasova, a njegovog protivnika Dragana Đilasa 154.000.

Valja primetiti i da se na izbornoj listi naprednjaka, posebno u njenom vrhu već nalaze istaknute ličnosti iz svih sfera javnog i društvenog života, da one slove kao nestranačke, i da se pojedine od njih u medijima pominju i kao potpisnici na sadašnjem spisku podrške za Vučića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari