Ko je Vladimir Goati, politikolog koji je postao predsednik beogradskog odbora PUPS-a? 1foto: Medija centar

Politikolog Vladimir Goati izabran je za predsednika beogradskog odbora „Partije ujedinjenih penzionera, poljoprivrednika i proletera Srbije – Solidarnost i pravda“.

Nakon izbora Goati je poručio da će zadatak odbora ove stranke, koja ima možda najduže ime u istoriji ovdašnjeg političke sceme, biti permanentno poboljšanje socijalno ekonomskog položaja penzionera, ali i svih drugih ranjivih socijalno ugroženih grupacija.

„Poboljšanje kvaliteta života je prioritet, ali isto tako i vraćanje dostojanstva, ličnog i porodičnog”, istakao je on.

Goati je doktor političkih nauka, dugogodišni profesor i publicista.

Takođe, od 1983. do 1989. godine bio je na čelu poslovnog odbora Instituta, a zatim i upravnik Centra za istraživanje javnog mnjenja od 1976. do 1989. godine. Goati je bio i predsednik Naučnog veća od 1990. do 2003. godine.

Po pozivu je predavao na univerzitetima u Ljubljani, Bordou, Podgorici i Beogradu, a takođe bio je i čaln Saveta za borbu protiv korupcije, te predsednik nevladine organizacije „Transparentnost Srbija“.

Autor je brojnih naučnih radova – „Politička sociologija“, „Savremene političke partije: komparativna analiza“, „Izbori i izborni sistemi“, „Partijske borbe u Srbiji u postoktobarskom razdoblju”…

Godinama je komentarisao politička zbivanja u Srbiji, a u autoskom tekstu za Danas iz 2021. godine Goati je podržavao zalaganje lidera PUPS-a Milana Krkobabića koriguje švajcarska formala, kao i njegovu inicijativu za uvođenje već pomenute socijalne – „garantovane“ penzije. I pored ovog stava, Goati nije nastupao kao član stranke penzionera, pa do sada široj javnosti nije bilo poznato da je deo PUPS-a.

„Javnost rada je „kiseonik“ demokratije, bez javnosti rada demokratija neizbežno klizi u autokratiju“, poručio je u jednom intervju ovaj politikolog. Kritikovao je pokojnog patrijarha SPC Irineja jer je tokom kampanje primio predsedničkog kandidata radikala Vojislava Šešelja i Momčila Krajišnika, nekadašnjeg predsednika Skupštine Republike Srpske, u Hagu osuđenog na 20 godina zatvora za ratni zločin.

„Pametnom čoveku, kako kaže poslovica, i komarac je muzika. Čitaj između redova i jasno je da se crkva time umešala u politička zbivanja“, istakao je tada Goati.

Rođen je 1939. godine u Mostaru.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari