Ko neće slati aktiviste na tuđe skupove 1Foto: Fonet/SRS, FoNet/Nenad Đorđević, FoNet/TV FoNet, FoNet/Aleksandar Levajković

Pokušaj prekida skupa koji je u Smederevu organizovao predsednički kandidat Vuk Jeremić samo je naznaka u kom pravcu bi mogla da pođe predstojeća predsednička kampanja.

Ukoliko izborni štabovi svih kandidata ne reše da svoje aktiviste ubuduće ne šalju na tuđe skupove ili bar da cilj odlaska na tuđ skup ne bude prekid događaja ili izazivanje incidenata već demokratska polemika.

Predsednički kandidat Boško Obradović i saradnici ostalih predsedničkih kandidata za Danas kažu da njihovi aktivisti neće odlaziti na mitinge, tribine i ostale skupove i događaje koje organizuju protivkandidati i da neće reagovati na provokacije.

Predsednički kandidat Boško Obradović za Danas kaže da njega niti Dveri niko neće moći da uvuče u bilo kakve sukobe.

– Smatram da se pristojni ljudi zalažu za pristojno društvo. Na predsedničkim izborima kandidujem svoj program koji želim da predstavim građanima i na to sam maksimalno koncentrisan. Izbori u Srbiji treba da budu nadmetanja kandidata i boljih programskih rešenja, a ne da se pretvore u građanski rat. Ako neko misli da Dveri ili mene lično uvuče u bilo kakve sukobe, neka zna da mu neće poći za rukom – navodi Obradović.

Kako dodaje, da oni koji nemaju program i koji ne smeju da izađu opoziciji na TV duele, pribegavaju nasilju i podizanju tenzije.

– Srbiji je dosta ratova, nasilja, neizvesnosti kojima trenutna vlast neprestano i bezrazložno plaši građane, dok ih poslednjih dve decenije neprestano pljačka i osiromašuje. Ja ću to prekinuti i postati predsednik Srbije koji će građanima vratiti sigurnost i poverenje u institucije države, najavljuje Obradović.

Vjerica Radeta, funkcionerka SRS, partije koja kandiduje Vojislava Šešelja za prvog čoveka države, za naš list navodi da je opšte poznato da aktivisti SRS nikada nisu upadali na tuđe skupove sa ciljem pravljenja nereda. Na pitanje očekuje li da na skupovima SRS bude pokušaja izazivanja sukoba, ona odgovara „da će skupovi radikala, kao i uvek, biti masovni, tako da nikom ne bi koristilo da tako nešto pokuša.

Radoslav Milojičić, koordinator Izbornog štaba DS, za Danas kaže da se ispadi aktivista DS sigurno neće dogoditi.

– Demokratska stranka postoji 27 godina na političkoj sceni i uvek smo se zalagali za mir, toleranciju i poštovanje različitosti. Takav ispad se nikad nije desio nikome iz DS i sigurno se neće desiti ni u ovoj kampanji, naveo je Milojičić.

U timu Vuka Jeremića ističu da svako ima pravo na iznošenje svog političkog mišljenja, kao i da je praksa organizovanog izazivanja incidenata neprihvatljiva u demokratskom i slobodnom društvu. Jeremić je posle dobacivanja aktivista SNS na njegovom skupu koje je pretilo da preraste u fizički obračun, naveo da je primena nasilja u političke svrhe vrednosno obeležje Vučićeve vlasti i da se to mora promeniti.

Juče u SNS nije bilo raspoloženih da se pred javnošću obavežu da se situacija iz Smedereva neće ponoviti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari