Ko su "DOS-ovske lopuže" i u čijim su redovima? 1

„Dososvske lopuže opet biste da pljačkate Srbiju, neće moći“. Ovim transparentom sa skupštinske galerije naprednjaci su pozdravili kolege poslanike opozicije. I to bez obzira što dobar deo opozicionih poslanika nikada nije bio u DOS-u i što su pojedine sada parlamentarne stranke nastale mnogo kasnije nakon što je DOS prestao da postoji. Zaboravljajući pritom da je krem DOS-a upravo u naprednjačkim redovima.

Nekadašnji predsednik naprednjaka, Aleksandar Vučić nije bio mnogo izbirljiv kada je dovodio nove kadrove u SNS. U naprednjake su se slivali sa svih strana – iz DSS, DS , G 17 plus, ili iz Seljačke stranke, poput Marijana Rističevića.

Bvše demokrate danas viđeniji funkcioneri SNS

Niz nekadašnjih viđenjih funkcionera i članova DS, nakon pada sa vlasti, prešlo je na suprotnu stranu – u redove SNS. Neki od njih danas su ministri, pojedini su gradski i opštinski funkcioneri, direktori javnih preduzeća. Sve ono što nisu mogli da budu dok su se formalno nazivali demokratama.

Tu je i Goran Vesić, ministar saobraćaja, ali i Aleksandar Šapić gradonačelnik Beograda, koji je preko DS ušao u politiku i bio predsednik beogradskih demokrata. Na listi onih koji su promenili stranačke boje je i Siniša Mali, bivši član DS, koji je svojevremeno bio direktor Centra za tendere u Agenciji za privatizaciju. U vreme vlasti SNS prvo je bio gradonačelnik, da bi potom napredovao i postao ministar finansija i potpredsednik SNS.

Bez obzira što za Jelenu Trivan nikad nije objavljeno da li je potpisala pristupnicu SNS, nesumnjiva je njena bliskost sa naprednjacima. Da nije tako ne bi se lagano prošetala od funkcije portparolke DS, preko direktorke Službenog glasnika, do direktorke Telekoma Srpske.

I nije samo Jelena Trivan zaboravila odakle je došla i za koje se vrednosti nekad zalagala. Na tom sad već dugom spisku su i Gordana Čomić, koja je iz skupštinskim klupa demokrata uletela pravo u ministarsku fotelju Vlade naprednjaka.

Svoje mesto u eri naprednjačke vlasti našao je i Vladimir Beba Popović, nekada blizak saradnik ubijenog premijera Zorana Đinđića i direktor Biroa za komunikaciju Vlade Srbije. Pa je tako Popovićev institut 2019. stručno obrazovao članove SNS, što se videlo iz izveštaja Državne revizorske institucije.

Očigledno blizak naprednjacima je i Nebojša Krstić, nekad savetnik i desna ruka bivšeg predsednika Borisa Tadića. Iako je jasno da snažno podržava Vučića i njegovu vlast, nije poznato da li je ikad pristupio SNS.

Jedan od bivših članova DS koji je sada deo naprednjačke vlasti je i Aleksandar Senić, direktor Sektora za upravljanje izgradnjom u Koridorima Srbije. Njegov prelazak u SNS nije bio direktan. U međuvremenu je bio član i SDS Borisa Tadića. Zanimljivo je da je u vreme dok je bio poslanik puštao bradu zbog politike koju je vodila vlast SNS, da bi se potom učlanio u tu stranku.

Od skora njima se pridružio i Radoslav Milojičić Kena, bivši predsednik Izvršnog odbora DS, koji je svoj zaokret manifestvovao cepanjem fotografije Aleksandra Vučića ospod koga je pisalo šef mafije.

 Bivši članovi DSS vatrenije brane Vučića, nego što su branili Koštunicu

I bilo bi krajnje nekorektno tvrditi da su samo bivše demokrate preletale u naprednjake. U redovima SNS podjednako ima i bivših članova DSS Vojislava Koštunice i, čini se, da su oni danas najvatrenije pristalice predsednika Srbije.

Teško ih je sve nabrojiti, ali tu su dojučerašnji šef poslaničke grupe SNS u parlamentu Milenko Jovanov, inače nekadašnji pokrajinski predsednik DSS, potom poslanik Nebojša Bakarec i direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju Petar Petković i Branislav Nedimović , koji je dve članice DOS-a, DSS i Novu Srbiju zamenili SNS-om.

“Ima jedan mlad momak koji je kod nas došao iz DSS. Nije hteo da se pojavljuje šest meseci. Reč je o Milenku Jovanovu iz Kikinde. On ima izvanrednu energiju, borac je bez straha i mane. Podseća me na vreme kad sam ja bio mlad. Ima izvanrednu budućnost pred sobom. Zapamtite to ime“, govorio je Vučić najavljujući dolazak Jovanova u SNS. Poručivao je i da će da javnost upamtiiti i upamtila ga je u prošlom skupštinskom sazivu po malicioznim i krajnje uvredljivim komentarima o kolegama iz skupštinskih klupa, preko puta.

Za Srđana Milivojevića je tvrdio da je mleo pse i pravio ćevape, za Miroslava Aleksića da je ponavljač, a najžešće je vređao Borislava Novakovića, nazivajući ga ološem koji je na „lekićima“.

Poručivao je i Aleksandru Jovanoviću:„Ćuto, ja znam da je već pola jedan i da je otišla flaša vinjaka. Dajte da utvrdimo koliko „Rubina“ imaš danas, treba da se donese dreger“, izjavio je Jovanov.

Bio bi greh ne spomenuti i Nebojšu Bakareca, danas poslanika SNS, a nekada visokog funkcionera DSS.

„Jedan sam od osnivača onog Koštuničinog DSS, davne 1992. Delio sam i dobro i zlo sa Koštunicom i DSS-om, pune 23 godine. Prošle godine sam izbrisan iz DSS, bez obrazloženja. Sada sam potpredsednik Samostalnog DSS, koji predvodi Andreja Mladenović, zamenik gradonačelnika“, naveo je Bakarec u pismu 2016. godine, da bi sledeće 2017. potvrdio da će učestvovati u kampanji SNS za izbore u Beogradu.

“Nisam prešao zbog funkcije, već da bi im dao moje iskustvo i znanje“, rekao je tad.

A kako izgleda to iskustvo, koje su naprednjaci tražili da im prenese, moglo je da se vidi na sednicama skupštine.

„On je steoni lovac na psiće. Više jede pseće meso nego svinjsko. Tvrdi da je muškarac, ali žuti džemper koji nosi pokazao je da ima veće grudi od Soraje i ubuduće osim hulahopki, bilo bi dobro da nosi i brushalter. Biće pristojnije“, poručio je jednom prilikom Bakarec, Srđanu Milivojeviću.

Ipak, ono što je najviše pokazao u parlamentu , to je bezgranična ljubav i naklonst prema predsedniku države. U tome mu može parirati još samo Predrag Petković, direktor Kancelarije za Kosovo i Metohiju i nekadašnji portparol DSS.

Petković je napustio DSS, samo dan nakon što je tu stranku napustio i njen osnivač i dugogodišnji lider Vojislav Koštunica. U međuvremenu se pridružio Srpskoj naprednoj stranci i postao član Glavnog odbora te partije. Funkciju pomoćnika direktora Kancelarije za Kosovo i Metohiju obavljao je od aprila 2016. do oktobra 2020. godine. Nakon što je Marko Đurić u oktobru 2020. postavljen za ambasadora Srbije u SAD, Petković je preuzeo dužnost direktora kancelarije.

U svojim čestim obraćanjima javnosti, kako bi potvrdio svoju odanost Vučiću, opoziciju čašćavajući ih rečima – ološ, divljak, kriminalac, terorista. I možda je njegov najbolji opis dao Boško Obradović, lider Dveri rečima da je u pitanju „mali čovek – velike propasti“.

Član DSS i to istaknuti, bio je i Andrija Mladenović, koji je 1994. godine u toj stranci obavljao više funkcija. Bio je član Izvršnog odbora, predsednik omladine, portparol i predsednik Gradskog odbora Beograda. Sad je direktor mnogi bi rekli nepostojećeg Beogradskog metro.

Visoko kotirani preletači iz G1 plus

No nisu naprednjaci kupili samo „otpadnike“ iz redova DS i DSS, Nove Srbije, već i iz G17 Mlađana Dinkića, nekadašnje članice DOS-a..

Odatle su u SNS “preleteli” gradski menadžer i bivši predsednik opštine Obrenovac Miroslav Čučković, tu je jedno vreme bila i Maja Gojković. Dugogodišnja ministarka Zorana Mihajlović takođe je bila deo ove stranke, kao i aktuelni šef Vučićevog kabineta Ivica Kojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari