Ko su najozbiljniji kandidati za pokrajinskog premijera i da li je Mirović definitivno ispao iz trke? 1Foto: Pokrajinska vlada

Srpska napredna stranka još nije donela konačnu odluku ko će biti novi vojvođanski premijer, umesto Igora Mirovića. Najveće šanse, kako tvrde izvori Danasa imaju Dušanka Golubović, nekadašnja gradonačelnica Sombora i državna sekretarka u ministarstvu poljoprivrede, kao i Damir Zobenica, potpredsednik Skupštine AP Vojvodina i glavni operativac SNS za Vojvodinu.

Izvori Danasa tvrde da iz kadrovske kombinatorike ne treba nikako isključiti još aktuenog premijera Igora Mirovića, jer je on, kako kažu „stara čekalica“.

Najveće šanse da zauzme Mirovićevu fotelju, bar u ovom trenutku ima Dušanka Golubović, koja je kadar i osoba od poverenja Miloša Vučevića, lidera Srpske napredne stranke.

Golubovićeva, koja je malo poznata široj javnosti, svoju karijeru počela je kao gradonačelnica Sombora. U to vreme je kao aktivna članica SNS i prva žena Sombora na zvaničnom sajtu pozvala Somborce da izađu na izbore i da glasaju za tadašnjeg kandidata za predsednika države Aleksandra Vučića.

Transparentnost Srbija je taj poziv okarakterisala kao drastičan primer zloupotrebe javnih resursa za potrebe vođenja izborne kampanje i povrede člana 29. Zakona o Agenciji za borbu protiv korupcije.

Ko su najozbiljniji kandidati za pokrajinskog premijera i da li je Mirović definitivno ispao iz trke? 2
Printskrin Fejsbuk/SNS Sombor

Sa mesta gradonačelnice Sombora, nakon parlamentarnih izbora 2022. godine Golubovićeva se preselila u fotelju državne sekretarke u Ministarstvu poljoprivrede.

Bez šanse, kako navode izvori Danasa nije ni Damir Zobenica koji slovi za Vučićevog čoveka u pokrajini, čija se reč u naprednjačkim redovima uvažava.

Zobenica je u politiku ušao 2008. godine, kao jedan od osnivača Srpske napredne stranke u Novom Sadu. Član Glavnog odbora SNS-a postao je 2012. godine, dok je 2014. postao potpredsednik Izvršnog odbora SNS-a. Član Predsedništva SNS-a od 2016. godine.

Bio je odbornik u Skupštini Grada Novog Sada, kao i poslanik u Skupštini AP Vojvodine. Obavljao je funkciju savetnika gradonačelnika Novog Sada. Bio je član Upravnog odbora JP „Poslovni prostor” Novi Sad, kao i član Nadzornog odbora „Slobodne carinske zone” Novi Sad. A obavljao je i dužnost potpredsednika Skupštine Vojvodine.

Uprkos tome što se u naprednjačkim redovima koplja lome oko Golubovićeve i Zobenice, dosadašnji pokrajinski premijer nije potpuno ispao iz trke za fotelju u pokrajini.

Mnoge je doduše, iznenadio podatak da dugogodišnji pokrajinski premijer nije bio na izbornoj listi SNS za pokrajinske izbore. Umesto njega listu je predao glavni operativac stranke u pokrajini Damir Zobenica, koji pripada drugoj struji u odnosu na Mirovića. To i nije bilo veliko iznenađenje jer je 2021. godine imao ozbiljan sukob sa tadašnjim gradonačelnikom SNS Milošem Vučevićem, ali ne treba prenebregnuti činjenicu da se Mirović u poslednje vreme sve češće pojavljuje u društvu Aleksandra Vučića.

„Nikada ne treba Mirovića potpuno isključiti iz kadrovske kombinatorike SNS. On je stara čekalica koja na kraju uvek isporuči neki zahtev, koji Vučić ispuni“, zaključuje izvor Danasa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari