Ko su Nenad Milanović i Srđan Sandić iz aktuelne beograske afere o naplati karata za javni prevoz? 1Foto: Printskrin Beoinfo

Sastanku sa predstavnicima firme Kentkart su, ispred glavnog Grada, čiji snimak sa spornim delom je objavio BIRN, prisustvovali šef kabineta gradonačelnika Nenad Milanović i šef pravne službe u novom preduzeću koje bi preuzelo posao naplate karata – JKP „Naplata prevozne usluge“ Srđan Sandić, a Nova.rs, istražila je njihove biografije.

Sa strane kompanije Kentkart bili su direktor iz Turske Redžaj Kolaj i njegovi srpski partneri Veljko Vlahović i Sava Terzić, kao i prevodilac za turski jezik kog je angažovala gradska vlast.

Milanović – Šapićev dugogodišnji prijatelj sa kojim je sarađivao i na Novom Beogradu

Zvanična biografija Nenada Milanovića, šefa kabineta gradonačelnika, nije objavljena na sajtu Grada Beograda, dok se na sajtu Agencije za sprečavanje korupcije navodi da je bio član Veća i pomoćnik predsednika opštine Novi Beograda. U tom trenutku predsednik opštine Novi Beograd bio je aktuelni gradonačelnik Aleksandar Šapić, piše portal Nova.rs

Na nedavno održanom protestu ispred kuće Aleksandra Šapića, podršku gradonačelniku kao vid otpora građanima pružio je upravo i Nenad Milanović. Kako nam je rečeno od strane portparola gradonačelnika Šapića, Milanović je bio u svojstvu prijatelja zajedno sa brojnim drugim ljudima i da će uvek doći da odbrani imovinu gradonačelnika.

„Bio je kao prijatelj, i nije bio samo on – bilo je tu automehaničara, trubača, brojnih profesora i biće ih svaki put i kako bi odbranili kuću Aleksandara Šapića. Nije normalno da se bude ispred njegove kuće i svaki put će biti sve više prijatelja. Podsećam vas da je Milanović javno rekao da će doći. Svaki put će zaustaviti ovakve akcije“, poručeno nam je iz Grada, piše Nova.rs

Srđan Sandić – član Socijaldemokratske stranke Borisa Tadića

Srđan Sandić je javnosti poznat iz neke sasvim druge priče, kao deo grupe u Demokratskoj stranci koje je rukovodstvo nazivalo “pučistima”, a koja je tokom 2020. tražila smenu Zorana Lutovca, lidera DS. On je tada bio predsednik Statutarne komisije, piše Nova.rs

Sandićeva komisija tada je donosila odluke suprotne volji rukovodstva stranke. Tako je na zahtev trećine članova Glavnog odbora zakazala sednicu tog tela, iako je među potpisnicima, kako je tada objavljeno, bilo i članova Saveza Vojvođanskih Mađara i Srbije 21.

Ko su Nenad Milanović i Srđan Sandić iz aktuelne beograske afere o naplati karata za javni prevoz? 2
Printskrin RTS

Ista ta komisija sprečila je izbacivanje iz stranke Nenada Borovića, pokrajinskog poslanika, koji je ubrzo prešao u Srpsku naprednu stranku. Vrh DS prethodno je doneo odluku o izbacivanju Borovića, jer je prekršio odluku o bojkotu vojvođanskog parlamenta. Izvor Nova.rs navodi da je na toj sednici govorio afiramtivno o Srpskoj naprednoj stranci, a da je posle svega Statutarna komisija poništila odluku o njegovom isključenju iz DS-a.

“Odluka o izbacivanju Borovića iz stranke, primera radi, poništena je jer na dokumentu pored imena Zoran Lutovac nije bila navedena njegova funkcija, odnosno da je on predsednik stranke“, rekao je tada izvor Nova.rs.

To nije bila jedina odluka rukovodstva stranke koju je poništila Sandićeva Statutarna komisija – poništila je i odluku o isključenju iz stranke jednog odbornika iz Rume, koji je navodno takođe sarađivao sa SNS-om, a nakon toga i odluke o raspuštanju Demokratske omladine, Beogradskog odbora i još pet opštinskih odbora.

Nakon odlaska iz DS, Srđan Sandić postao je član Demokrata Srbije, čiji je lider bio Branislav Lečić. U tu stranku učlanio se niz nekadašnjih funkcionera DS, koje je prethodno izbacilo stranačko rukovodstvo. Zoran Lutovac je tada tvrdio da su se oni zalagali za koaliciju sa SNS ili da budu konstruktivna opozicija te stranke.

Sandić je prvo suspendovan, a potom i izbrisan iz članstva.

On se potom zajedno sa ostalim članovima Demokrata Srbije učlanio u Socijaldemokratsku stranku Borisa Tadića. On je prošle godine na beogradskim izborima bio treći na listi koalicije oko SDS-a.

Nije poznato kako je postao šef pravne službe u novoosnovanom gradskom preduzeću “Naplata prevozne usluge”, imajući u vidu da se do takve pozicije u Srbiji teško stiže ako ste u opoziciji.

Da je Sandić i dalje član SDS i Statutarne komisije potvrdio je za Nova.rs Goran Jaić, sekretar SDS.

“Prikupljamo informacije o tom slučaju (učestvovanje u pokušaju nameštanja tendera Kentkartu). Čim završimo, ubrzano pokrećemo Statutom predviđen postupak”, navodi Jaić i kaže da se sa Sandićem nije čuo mesec – dva.

Portal Nova.rs pokušao je da stupi u kontakt sa Srđanom Sandićem, ali on nije odgovarao na naše pozive i poruke.

U vreme kada su u DS bili sukobi članovi demokrata nezvanično su govorili da je Sandić u prijateljskim odnosima sa članovima SNS-a Goranom Vesićem i Irenom Vujović.

Da su zajednička druženja postojala bilo je jasno pošto je na društvenim mrežama objavljena fotografija na kojoj se vidi da je Sandić u društvu sa Vesićem, ali i Nikolom Nikodijevićem, predsednikom beogradske skupštine i funkcionerom SPS-a.

Novinari portala Nova.rs ranije su pitali Sandića u kakvim je odnosima sa Vesićem, a on je tada naveo da se dugo poznaju, pošto je i aktuelni zamenik gradonačelnika ranije bio član DS-a. On je takođe rekao da je fotografija koja je objavljena na društvenim mrežama nastala na jednoj proslavi poznanika iz Crvene zvezde, na kojoj su obojica bili gosti, a ne na slavi gradskog menadžera kako je ranije objavljeno.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari