Ko su osnivači "Krimske platforme"? 1Foto:. Pixabay/Nadine

Ministarstvo spoljnih poslova Ukrajine objavilo je sastav prvog samita „Krimske platforme“ koja će se održati 23. avgusta 2021. godine u Kijevu, navodi u saopštenju Ambasada Ukrajine u Beogradu. Države koje će poslati predstavnike postaće time osnivači „Krimske platforme“, inicijative Ukrajine za objedinjavanje međunarodnih napora za „deokupaciju Krima“.

Na nivou predsednika predstaviće se Letonija, Litvanija, Estonija, Poljska, Slovačka, Mađarska, Moldavija, Slovenija, Finska, kao i predsednik Evropskog saveta. Rumunija, Gruzija, Hrvatska i Švedska biće predstavljene na nivou premijera.

Na nivou šefova parlamenata biće predstavljene dve države – Švajcarska i Češka.

Na nivou ministara spoljnih poslova biće predstavljeno 14 država – Turska, Francuska, Nemačka, Španija, Italija, Belgija, Austrija, Holandija, Luksemburg, Irska, Danska, Bugarska, Crna Gora, Severna Makedonija.

Dve države predstavljaće ministri odbrane – Britanija i Portugal.

Sjedinjene Američke Države će predstavljati lični izaslanik predsednika, član vlade i sekretar za saobraćaj.

Norvešku će predstavljati državni sekretar Ministarstva spoljnih poslova.

Evropsku komisiju predstavljaće potpredsednik, NATO će predstavljati zamenik generalnog sekretara, Savet Evrope generalni sekretar, a GUAM će se predstaviti na nivou generalnog sekretara.

Na ambasadorskom nivou biće predstavljeno sedam zemalja – Novi Zeland, Malta, Japan, Australija, Kipar, Kanada i Grčka. Dakle, zajedno sa Ukrajinom ima 45 učesnika, zaključuje se u saopštenju Ambasade Ukrajine u Srbiji.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari