Ko sve ide na sastanak o formiranju ZSO kod Hovenijera i koja su pravila razgovora? 1Foto: U.S. Embassy in Kosovo

Na današnji okrugli u organizaciji ambsadora Sjedinjenih Američkih Država u Prištini Džefa Hovenijera predstavnike će, koliko je za sada poznato, kabinet kosovske predsednice Vjose Osmani, a svoje predstavnike će imati i kabinet premijera Kurtija, kao i Vlada Kosova, Građanska inicijativa „Srpski opstanak“, nevladina organizacija „Nova društvena inicijativa“, Demokratski savez Kosova, Demokratska partija Kosova, Alijansa za budućnost Kosova, kao i NVO „Institut za afirmaciju međuetničkih odnosa“.

Sastanak je počeo u 10 časova i trajaće, kako je planirano, dva sata.

S druge strane premijer Aljbin Kurti naveo je da nije dobio poziv za diskusiju, ali su ubrzo iz ambasade SAD u Prištini to demantovali, rekavši da su iz kabineta Kurtija dobili potvrdu o učešću.

„Naš cilj je da se međusobno uskladimo oko pitanja uspostavljanja Zajednice opština sa srpskom većinom“, navodi se u odgovoru portparolke američke ambasade Ketrin Džad upućenom Radiju slobodna Evropa.

Američka ambasada je, kako prenosi Koha, saopštila da diskusija o ZSO ima za cilj da se „unapredi integracija Kosova u evropske i evroatlantske strukture“ i da je to „odraz dugogodišnjeg prijateljstva Amerike i podrške narodu Kosova“.

Aktuelni ministar za zajednice i povratak Nenad Rašić za RSE rekao je da očekuje „dobar sastanak“ o formiranju ZSO, koji je ranije najavio specijalni izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar.

Rašić, koji je za ministra imenovan u decembru, posle povlačenja Srba iz kosovskih institucija, navodi da je njegov stav da sporazumi ne mogu da budu ignorisani i da treba analizirati preporuke Ustavnog suda iz 2015. godine o usklađivanju formiranja ZSO sa Ustavom i zakonima Kosova.

Ko sve ide na sastanak o formiranju ZSO kod Hovenijera i koja su pravila razgovora? 2
Nenad Rašić; foto (BETAPHOTO/ARMENIJA ZAJMI BEŠEVIĆ/MO)

Rašić ukazuje da on i drugi u Vladi Kosova pokušavaju da pred Kurtija stave ZSO „kao tehničko pitanje, a ne političko“, i dodaje da postoje dva sporna elementa oko formiranja ZSO, naziv i pravni status.

„Mislim da naziv nije toliko bitan, koliko je bitan pravni status“, kazao je Rašić i dodao da u sporazumu iz 2015. piše da će on biti usklađen sa Ustavom Kosova.
Naveo je da Vlada Kosova može da izradi dokument kojim bi bile zadovoljene preuzete obaveze iz Briselskog sporazumoma o formiranju Zajednice, a koji bi istovremeno bio u skladu sa kosovskim zakonima.

NVO „Nova društvena inicijativa“ predstavljaće Milica Andrić Rakić. Ona je govoreći o predstojećoj diskusiji rekla da bi to trebalo da postane forum koji će roditi razumevanje.

„Da to postane forum gde će biti ozbiljnih, suštinskih kontakata i ozbiljne, suštinske razmene informacija i stavova različitog spektra i političara i civilnog društva iz srpske zajednice ali i većinske i nadam se da će tu moći da se rađa neko razumevanje jer, opet, ne osećam da može gore od ovoga“.

Ko sve ide na sastanak o formiranju ZSO kod Hovenijera i koja su pravila razgovora? 3
Milica Andrić Rakić; foto: Printscreen/YouTube/Danas.rs

Njen sugrađanin Aleksandar Arsenijević, lider Građanske inicijative „Srpski opstanak“, takođe će biti deo današnje diskusije.
Arsenijević nije hteo preterano da govori o samom okruglom stolu, rekavši samo da se nada da će debata biti konstruktivna, odnosno u pravcu izgradnje ZSO koja će biti na dobrobit srpske zajednice.

Srpska lista se povodom ovog sastanka nije oglašava, pa nije poznato hoće li njihovi predstavnici biti na sastanku.

Ministarka spoljnih poslova Kosova Donika Gervala, iz stranke „Smelo (Gudžo)“, izjavila je u sredu da je predlog o osnivanju Zajednice srpskih opština (ZSO) „mrtav i da ne može oživeti“ zato što je kosovski Ustavni sud odlučio da bi formiranje takve zajednice bilo neustavno. Poput premijera Aljbina Kurtija i mnogih kosovskih zvaničnika, Gervala je ZSO uporedila sa Republikom Srpskom, ocenjujući da je to mehanizam izvršne vlasti jednog naroda i primer kako jedna država ne funkcioniše, te da neće dozvoliti da se tako nešto uradi na Kosovu.

Ko sve ide na sastanak o formiranju ZSO kod Hovenijera i koja su pravila razgovora? 4
Donika Gervala; Foto: EPA-EFE/VALDRIN XHEMAJ

Sličnih je stavova i kosovska predsednica Osmani koja je i inicijatorka osnivanja Gervaline stranke, a da će kabinet predsednice imati svog predstavnika medijima je rekao savetnik za medije Bekim Kupina.

Kako javljaju prištinski mediji sastanku prisustvuju šef kabineta predsednice Kosova Bljerim Velja i spoljni savetnik predsednice Bekim Sejdiu, a učestvuje i šef kabineta premijera Ljuan Dalipi.
Na sastanku su i zamenica premijera zadužena za pitanja manjina i ljudska prava Emilija Redžepi kao i ministri Eljbert Krasnići, Fikrim Damka.

 

Kako će se za okruglim stolom naći i predstavnici kosovske opozicije, iz Demokratskog saveza Kosova (DSK – LDK) poručili su pred sastanak da je osnivanje ZSO odgovornost vlasti.

„Demokratski savez Kosova će na ovom sastanku još jednom potvrditi podršku procesu dijaloga uz posredovanje EU i uz puno učešće SAD. Orijentacije DSK za konačni, pravno obavezujući sporazum, sa uzajamnim priznavanjem u osnovi, ostaju nepromenjene“, navodi se u saopštenju.

Što se tiče Zajednice srpskih opština, DSK ocenjuje da je to pitanje nadležnosti i ustavne odgovornosti institucija Kosova, pre svega Vlade.

„Ustavne nadležnosti i odgovornosti nemaju alternativu, stoga DSK, u svojoj opozicionoj ulozi, nema načina da ih koristi. Opozicija ne može da preuzme odgovornost većine, niti Vlade ove većine. Stoga je učešće državnih institucija u ovom procesu nezamenljiva neophodnost“, navodi se u saopštenju.

DSK je pozvao Vladu Kosova da se ne krije iza populističkih optužbi na račun opozicije, već da izvrši svoju odgovornost kao većina i reši ovo pitanje u skladu sa Ustavom i zakonima Kosova, kao i u bliskoj saradnji sa kosovskim saveznicima. Njih predstavlja prvi potpredsednik Ljutfi Haziri.

Učešće na ovom sastanku potvrdili su i Demokratska partija Kosova (PDK). Šef poslaničke grupe PDK Abelard Tahiri rekao je da će na ovaj sastanak poslati svog predstavnika, a kako mediji javljaju to je organizacioni sekretar Bernard Nikaj.

Predsednik Alijanse za budućnost Kosova Ramuš Haradinaj rekao je da razgovori i konsultacije za Asocijaciju, odnosno Zajednicu srpskih opština, imaju samo jedan cilj, uklanjanje poslednjih prepreka ka velikom sporazumu sa Srbijom za međusobno priznanje.

Poručio je da je to obaveza koja mora da se sprovede u skladu sa ustavom Kosova i tu je stvar zatvorena.

„Dakle, svi oni koji Asocijaciju predstavljaju kao problematično pitanje, nemaju problem sa Asocijacijom, već žele da iskoriste Asocijaciju kao ‘pokriće’ da se suprotstave velikom sporazumu“, napisao je Haradinaj na Fejsbuku.

Haradinaj je naglasio da to radi Srbija i  „nažalost to radi i premijer Kosova“ Aljbin Kurti. Ovu stranku predstavlja prvi potpredsednik Ardian Djini.

Direktor „Intituta za afirmaciju međuetničkih odnosa“ Fatmir Šeholi rekao je da na sastanku njihov predstavnik.

Ovaj okrugli sto dolazi nakon inteziviranja razgovora o francusko-nemačkom, tačnije evropskom predlogu za novi okvir briselskog dijaloga, koji uživa podršku i SAD.

Kao „crvena linija“ Srbije iskristalisao se i zahtev da se u potpisivanje novog sporazuma uđe nakon što obaveza iz prethodnog, Briselskog, bude ispunjena, a to je formiranje Zajednice srpskih opština, s toga su primetni i veći pritisci na Prištini da to učini.

Kakva su pravila?

U pozivu koji je upućen strankama, SAD su navele da imaju za cilj da „direktno čuju od različitih akcionara o njihovoj posvećenosti Asocijaciji, u podršci dijalogu Kosova i Srbije uz pomoć EU“.

„Organizujemo ovu diskusiju u skladu sa našim dugoročnim ciljevima da unapredimo integraciju Kosova u evropske i evroatlantske strukture i kao odraz našeg dugogodišnjeg prijateljstva i podrške građanima Kosova. Događaj će biti održan po pravilu ‘četam hausa’“, navodi se u pismu.

Prema pravilu „Četam haus“ učesnici mogu slobodno da koriste informacije iz diskusije, ali im nije dozvoljeno da saznaju ko je dao koji komentar, prenosi Koha.

Dan pre rasprave, Derek Šole, savetnik američkog Stejt departmenta, i Gabrijel Eskobar, specijalni izaslanik SAD za Zapadni Balkan, u ekskluzivnoj kolumni za „Tajm“, rekli su da Asocijacija odnosno Zajednica ne znači novi sloj izvršne i zakonodavne vlasti.

Takođe, Fondacija Fridrih Ebert u Prištini predstavila je nacrt statuta „Asocijacije opština u kojoj je zajednica kosovskih Srba većina“, koju je izradila ova organizacija u partnerstvu sa Evropskim institutom za mir (EIP).

Ovaj nacrt statuta koji je predložio FES navodi da će Asocijacija biti pravno lice osnovano u skladu sa Ustavom i pravnim sistemom Kosova. Ističe se da će Asocijacija/Zajednica imati svoje zvanične simbole, uključujući grb i zastavu, koje će dizajnirati Upravni odbor Asocijacije/Zajednice u skladu sa Ustavom Republike Kosovo i Zakonom o Lokalna samouprava.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari