Koalicija "Dosta! Evropski put" najavila da će "pravdu tražiti u Strazburu" zbog odbijanja liste 1Evropski put, Izborni štab

Koalicija „Dosta! Evropski put“ saopštila je danas da je podnela žalbu Upravnom sudu na rešenje Republičke izborne komisije (RIK) kojim je ta lista odbijena.

Postupanjem Gradske izborne komisije (GIK) u Beogradu i Višeg suda u slučaju naše liste na beogradskim izborima je legitimitet izbora doveden u pitanje, ocenila je koalicija „Dosta! Evropski put“.

Ta koalicija je najavila da će pravdu potražiti pred Evropskim sudom za ljudska prava u Strazburu.

U saopštenju se navodi da je, zbog odluke da prigovor može podneti samo podnosilac izborne liste, Viši sud izbegao da odlučuje o pogrešnoj primeni prava GIK i pobegao od odgovornosti.

Prigovor, kasnije i žalbu, podneo je Mirko Bajić, koji je prema Koalicionom sporazumu ovlašćeno lice za podnošenje izborne liste GIK. Kako bi Viši sud izbegao odlučivanje o pravu i diskriminaciji, našao je da Mirko Bajić nije Mirko Bajić i da se ta dva lica razlikuju, iako je Koalicionim sporazumom regulisano i to pitanje, saopštila je Koalicija.

Navodi se da je žalbom dokazana diskriminacija i selektivna primena prava, zbog čega Koalicija smatra da je, pošto je proglašena lista Ruske stranke, morala po analogiji biti proglašena i lista „Dosta! Evropski put“.

Nismo ničiji trojanski konj, na izbore smo hteli izaći u skladu sa pravnim sistemom Srbije i u tome smo onemogućeni, jer pojedinci nisu spremi da se suoče sa pravnim argumentima, saopštila je Koalicija.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari