Predsednica Vlade Srbije i ministri iz Srpske napredne stranke (SNS) izlaze iz zgrade Predsedništvafoto BETAPHOTO/AMIR HAMZAGIĆ

Sledeći izbori biće za SNS najkritičniji do sada, ali nema govora da se ta stranka razbija ili da je birači napuštaju, tvrdi politikolog Vujo Ilić, dok njegov kolega Boban Stojanović smatra da Vučić jeste u krizi.

On je u serijalu Kvaka 23 Novinske agencije FoNet ocenio da je Vučiću ”dogorelo”, čim je izašao i zapretio svim građanima prekidom evrointegracija, ekonomskim i političkim sankcijama, gubitkom viznog režima i povlačenjem firmi iz Srbije.

Stojanović je u razgovoru s Tamarom Skrozza ocenio da Vučić to ne bi smeo da izusti da nije stavljen pred svršen čin.

Prema njegovom tumačenju, Vučić će tokom 2023. ili naredne godine verovatno morati da isporuči sporazum kojim se Srbija odriče prava da blokira članstvo Prištine u đunarodnim organizacijama.

Raspisivanjem izbora Vučić bi dobio nekoliko meseci odlaganja, ali bi na njima bio ”značajno okrnjen” i bili bi mu potrebni novi koalicioni partneri pored socijalista, smatra Stojanović.

S druge strane, Ilić misli da je najava eventualnih izbora ”očajnički i vrlo nategnut pokušaj kupovine vremena”, ali ukazuje da vremena za izbore nema.

Kako je podsetio, ”sledeće godine su američki i izbori u Evropskoj uniji, i sve diplomate i međunarodne administracije pokušavaju da ovde završe poslove da bi se onda okrenuli svojim domaćim stvarima”.

Sve se to dešava u kontekstu rata u Ukrajini, što dodatno pojačava i pritisak na Srbiju i zato je sada ključna faza u kojoj se donose neke odluke i kada se prave dogovori, da bi se sve to formalizovalo u idućim mesecima, predočio je Ilić u izjavi FoNetu.

Izvor sukoba naprednjaka sa socijalistima on vidi u činjenici da su socijalisti već pokazali da mogu da se adaptiraju, da mogu sa svima, dok SNS želi da osigura da su oni tu gde jesu i da nema opasnosti od pravljenja neke druge većine.

Istovremeno, Stojanović naglašava da i Vučiću i Ivici Dačiću odgovara da se drže zajedno, mada je „Dačić hteo da francusko-nemački sporazum brani umereno i da ga eventualno samo prokomentariše ako mora“.

„Vučić, međutim, očigledno traži ozbiljnu podršku, jer neće jedini da izgubi rejting zbog toga”, objasnio je on i konstatovao da je vladajuća koalicija jedan stabilan brak.

Kako je predvideo, taj brak će potrajati cele godine, dok će Dačić, ako zatreba, lako promeniti stav i pomoći da se formira nova vlada.

Ni Ilić, ni Stojanović ne smatraju realnom inicijativu lidera pokreta Srce Zdravka Ponoša o opozicionom bojkotu parlamenta.

”Bojkot parlamenta vodi bojkotu izbora, jer ne možete da bojkotujete jedan deo parlamentarne demokratije, a da za drugi kažete da je u redu”, obrazložio je Ilić.

S druge strane, Stojanović smatra da bojkot ima smisla samo ako je to odluka cele opozicije, a da trenutno postoji čak čak četiri ili pet različitih opozicija.

”Te opozicije ne mogu da se dogovore ni oko toga da su opozicija, a kamoli o bilo čemu drugom”, zaključio je Stojanović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari