Koalicija Zdrava Srbija- Nova Srbija: Kamenolom ugrožava zdravlje i opstanak stanovništva u Kosjeriću 1Foto: Zdrava Srbija

Milan Stamatović, predsednik Zdrave Srbije (ZS), i Velimir Ilić, lider Nove Srbije, u ime koalicije Zdrava Srbija – Nova Srbija, posetili su selo Podgradina u Kosjeriću, u kome je, kako je ta koalicija navela, „bez građevinske dozvole otvoren kamenolom, a čiji rad ugrožava životnu sredinu…

… kao i zdravlje i opstanak preostalog stanovništva koji, zbog zagađenja vazduha i zemlje ne mogu da se bave turizmom i proizvodnjom zdrave hrane“.

„Došli smo da pomognemo ljudima da reše problem nelegalne gradnje i početak radova na kamenolomu koji će sigurno da nanese ogromnu štetu stanovništvu koje ovde žive, a i čitavom Kosjeriću. Vlast mora da poštuje zakon i mora da obezbedi sve neophodne dozvole za ovakvu investiciju. Zbog ugrožavanja životne sredine, koju prouzrokuje cementara s jedne strane, i ovde ovaj kamenolom, ljudi ne da ne mogu da rade i da privređuju od seoskog turizma i poljoprivrede, nego nemaju ni osnovne uslove za zdrav život“, navode se u saopštenju Stamatovićeve reči.

„Ova opština je sa cementarom izgubila pola stanovništva, a sa kamenelomom bi izgubila ovaj deo stanovništva, posebno mlade ljude. Ovde niko ne bi došao da živi, tu više ne bi bilo ni turizma, ni zdrave hrane, ni najzdravijeg mesa, ništa, selo bi potpuno bilo uništeno“, rekao je Velimir Ilić.

U saopštenju je navedeno da je „dodatni problem to što đaci iz sela do škole idu putem kojim prolaze kamioni sa kamenoloma, čime se još dodatno ugrožava zdravlje dece“.

„Jedan od stanovnika sela, Dragomir Filipić“, piše u saopštenju, istakao je da je „Podgradina jedino mesto na teritoriji opštine koje ima 32 učenika i da toliko đaka nema ni u glavnoj ulici u centru Kosjerića“.
U Kosjeriću je u toku kampanja za redovne lokalne izbore, koji će se održati 28.marta. N.K.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari