Koji je ovo državni udar po redu u Rusiji u poslednjih 30 godina? 1

Ovo je treći državni udar u SSSR/Rusiji u poslednjih 30 i nešto godina, navodi ekonomista Branko Milanović povodom dešavanja u Rusiji.

On je na svom Tviter nalogu napisao:“ Ovo je treći državni udar u SSSR/Rusiji u poslednjih 30+ godina. Puč protiv Gorbačova završio je porazom obe strane i osnaživanjem treće (Jeljcina). Njegov ishod je bio sličan Kornilovljevom puču 1917. Jeljcinov puč protiv parlamenta 1993. pobedio je Jeljcin“.

 

Milanović se osvrnuo i na Putinovo obraćanje javnosti.

„Putinov govor je bio prilično prazan. Optuživanje Vagnerove grupe (bez njihovog imena ili Prigožina) za izdaju, ubod u leđa itd., i, njegova omiljena tema, pucanje na boljševike i poistovećivanje sa snagama stabilnosti, poput carstva 1917“, napisao je on.

Kako je dodao, zanimljivo je da je i u svom dugom govoru koji je prethodio ratu i sada, Putinova istorijska referenca bila 1917.

„U dugom govoru on je poimenično optužio Lenjina, sada samo posredno kao uzrok građanskog rata“, piše Milanović.

U toku je velika kriza u Rusiji u kojoj je predsednik Rusije optužio Jevgenija Prigožina za oružanu pobunu i najavio oštre mere da se ona uguši.

U Moskvi su uvedene protivterorističke mere. Vladimir Putin se obratio „onima koji su prevarom ili pod pretnjama uvučeni u avanturu oružane pobune“, dok je borcima Prigožinovog Vagnera poručio da su oni heroji koji su oslobodili Donbas.

Prigožin tvrdi da su njegove trupe ušle u komandu ruske vojske u gradu Rostov na Donu, ključnom centru za ruski napad na Ukrajinu, a mediji javljaju da napreduju i prema drugim gradovima.

Više o situaciji u Rusiji možete pročitati u Danasovom BLOGU UŽIVO.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari