Koji su kriterijumi za izbor Vučićevog naslednika u SNS i ko ima najviše šansi? 1Foto: Beta/Miloš Miškov

Predsednik Srpske napredne stranke Aleksandar Vučić najavio je svoje povlačenje sa tog mesta na izbornoj skupštini SNS 27. maja i rekao da postoje tri ili četiri kandidata za njegovog naslednika.

Izvori Danasa bliski toj partiji navode da izbor ne bi trebao da bude težak za Vučića i da se ne očekuju velika iznenađenja.

U naprednjačkim krugovima se, kako nam prenose naši sagovonici, priča o četiri imena za kandidate – Milošu Vučeviću, Marku Đuriću, Ani Brnabić i Siniši Malom. Osim njih, u obzir dolazi i Darko Glišić, predsednik Izvršnog odbora SNS, odnosno Vučićev glavni stranački operativac, a koji bi možda mogao da bude jedan od kandidata. Tu je i bivši ministar Branislav Nedimović, a moguće da će kandidatkinja biti i još neka žena, pošto se očekuje da će se voditi računa i o rodnoj ravnopravnosti.

Ima i spekulacija o tome da bi naprednjake možda mogao da nastavi da vodi kolektivni organ u kojem bi svi oni bili, ali ta ideja ipak nije, kako se procenjuje, najrealnija iako bi na taj način Vučić izbegao da svu moć koju partija nosi preda u ruke jednog čoveka.

Kada je reč o kriterijumima na osnovu kojih će Vučić birati naslednika, iako će ga formalno izabrati članovi Skupštine, naši sagovonici smatraju da je to u prvom redu lojalnost. Uz potpunu lojalnost tu je procena da naslednik mora da bude iako prpoznatljiv, „bled“ u očima javnosti, odnosno ne sme da ima harizmu i potencijal za rast rejtinga.

Ako se uzmu samo ta dva kriterijuma, najviše šansi, može da ima potpredsednik Miloš Vučević, koji je na funkciji ministra odbrane.
Osim stoprocentne dokazane lojalnosti, ono što ide u prilog Vučeviću, je i porodična bliskost i povezanost porodica Vučević i Vučić. Uz to, Vučević važi i za naslednika Ane Brnabić na mestu premjerke, jer joj je i ovaj mandat oročen do 2024. Na Vučevića kao predsednika i Darka Glišića kao stranačkog operativca Vučić bi u potpunosti mogao da se osloni, a stranka bi ostala u njegovim rukama. Njih dvojica su, ako se malo pogleda unazad posle svake Vučićeve najave da odlazi sa mesta predsednika na društvenim mrežama i medijima bili prvi i najglasniji i „molitvama“ da on ostane.

Zasad molbi za ostanak nema, moguće i zbog toga što je Vučić zaista rešio da ode.

Kada je reč o Marku Đuriću koji je ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama, njegov potencijal je možda i veći od Vučevićevog i zato se možda može zaključiti da ima manje šanse od njega. Iako je moguće bolji kandidat jer je mlad, obrazovan, bez većih afera, od početka uz Vučića i na visokim javnim funkcijama, pominjan za mesto premijera i šefa diplomatije, iznenađenje bi bilo da Đurić bude taj koji će zameniti Vučića.

Poverenica SNS za Beograd Ana Brnabić nema puno šansi, ali bi mogla da bude u igri. Premijerka u trećem mandatu, dokazano lojalni stranački i svaki drugi vojnik ipak kao pripadnica LGBTQ plus populacije možda nema previše šansi da bude na čelu najveće konzervativne partije u Srbiji.

I na kraju aktuelni ministar finansija Siniša Mali, kao najoperećeniji aferama, pridošlica iz druge suprotstavljene političke opcije, ima najmanje šanse, iako se i on pominjao za funkciju premijera na koju je na kraju prošlogodišnje sage sastavljanja vlade od šest i više meseci došla Brnabić.

U svakom slučaju, biće zanimljivo i važno čuti šta će Vučić u obraćanju 27. maja reći članstvu, glasačima i simpatizerima, s obzirom na to da da on odlazi, ali je važno da se zna da ipak i ostaje.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari