Kokanović (Ne damo Jadar): Sutra s premijerkom o konkretnim pitanjima vezanim za Jadar 1Foto: BETAPHOTO/MILAN TIMOTIĆ/DS

Član udruženja „Ne damo Jadar“ Zlatko Kokanović rekao je da će predstavnici tog udruženja sutra u Beogradu razgovarati sa premijerkom Anom Brnabić o konkretnim pitanjima, posle ukidanje Uredbe o prostornom planu za eksploataciju jadarita.

Kokanović je za agenciju Beta rekao da je premijerkin šef kabineta zakazao taj sastanak, a da udruženje čiji je član nije dobilo odgovore  na niz pitanja u vezi „budućih koraka“ vlasti.

„Da li će (vlada Srbije) krenuti da poništava sve lokacijske dozvole i uslove, da li povući punomoćja što su direktori (nadležnih preduzeća) dali Rio Tintu da izvodi radove sa saobraćajnicu, za gasovod, za elektro mrežu…“, rekao je on.

Naveo je da „sve te stvari moraju da počnu da se rešavaju“, te da se, kako je kazao „mora stati sa  otkupom zemlje (od strane kompanije Rio Tinto)“.

„Dok to ne počnu da rade mi im ne verujemo…i to su konkretna pitanja a naš cilj je da niko ne eksploatiše bor i litijum na području cele Srbije a ne samo Gornjih Nedeljica i Jadra“, rekao je on.

Vlada Srbije ukinula je u četvrtak uredbu o Prostornom planu područja posebne namene za realizaciju projekta eksploatacije i prerade rude jadarit.

Time su po rečima Brnabić, poništeni svi upravni akti vezani za kompaniju Rio Tinto i njenu ćerku firmu Rio Sava eksplorejšn.

„Poništena su sva rešenja, sve dozvole, a ugovore nikad nismo imali“, kazala je premijerka na vanrednoj konferenciji za novinare.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari