Koliko je opomena predsednik Skupštine izrekao opoziciji za godinu dana od konstituisanja parlamenta? 1Printskrin Parlament.rs

Parlament se tretira kao istrument izvršne vlasti i od njega se pravi  vrsta rijalitija kao bi se unizio, a predsednik se predstavio kao jedina institucija u državi. Ali mi to nećemo dozvoliti. Dobrom koordinacijom opozicije odolevali smo takvom ponašanju, rekao je lider DS Zoran Lutovac, na konferenciji za novinare opozicionih partija u Skupštini povodom godinu dana od konstituisanja parlamenta.

Prema njegovim rečima, Skupština je konstituisana četiri meseca posle izbora s namerom da se pokaže da je predsednik države jedina institucija.

On je, govoreći o zakonodavnoj ulozi parlamenta, naveo da se većina tokom godinu dana trudila da prihvati sve predloge vlade i onemogućavala je opoziciju da dopunjava dnevni red i predlaže zakone.

Kada je reč o kontroli izvršne vlasti, Lutovac kaže da je nije bilo, ali da nije bilo opozicije ne bismo mogli da čijemo nijedno suvislo pitanje upućeno vlasti.

– Opozicija je obaveštavala javnost o brojnim aferama i svemu što je vlast htela da sakrije – naveo je on.

Lutovac je dodao da treba pomenuti i to da su održane samo dve sednice poslednjeg četvrtka u mesecu kada se postavljaju pitanja vladi.

– Tri četvrtine vremena za postavljenje pitanja potroši većina odugovlačeći i dajući odgovore da bi vreme isteklo. Treba reći da je ministar Aleksandar Martinović odstranjen iz sale zbog nedoličog ponašanja. Predsednik Skupštine je zloupotrebljavao svoj položaj i nije se ponašao kao prvi među jednakima već kao partijski čovek – kazao je Lutovac.

On je dodao da su opozicioni poslanici tretirani kao strano telo i kao da ih nisu birali građani.

Lutovac je dodao da nestalo 38.000 potpisa peticije za zabranu iskopavanja litijuma kao i da je nedavno supendovan Anketni odbor za utvrđivanje okolnosti dve tragerije koje su se dogodile u Srbiji i to jednim saopštenjem što je bez presedana.

Šef poslaničke grupe NS Miroslav Aleksić je rekao da je predsednk Skupštine Vladimir Orlić izrekao 67 opomena opoziciji a nijednu vlasti i da to najbolje govori o odnosu većine prema opoziciji.

– A svi se sećamo šta su govorili Balarec, VJovanov i ostali poslanici SNS ne samo opozicionim posnicima već i ostalim građanima. Doživeo sam da me opsuje premijerka i ministar Martinović a da se predsendik pravi mrtav – naveo je Aleksić.

Prema njegovim rečima, jedini cilj ovog režima je da nastvi bahato da vlada bez ikakve odgovornosti.

– Fotelja im je važnija od svega pa i od života dece – kazao je Aleskić.

Zatim je Aleksandar Jovanović Ćuta iz Ekološkog ustanka rekao da je od 67 Orlićevih opemena 30 bilo za njega.

On je rekao da Skupštinu kontroliše organizovana banda na čelu sa Orlićem i da se u njoj vrši nasilje nad zakonom i svima koji drugačije misle.

Borko Stefanović, zamenik predsednika poslaničke grupe „Pravac Evropa“ rekao je da imamo većinu u Skupštinu koji odbijaju svaki pokušaj da se Srbija promeni i nije dala nijedna predlog kao Srbija da izađe iz krize, imamo većinu koja sve čini da Srbiaj ostane zaglavljena u radikalskom blatu.

– Opozicija je sada jedinstvenija neko ikad. Uspeli su da nas ujedine. To se nisu nadali a to su dobili – kazao je Stefanović.

On je podsetio većinu da ne predstavlja ni pola od pola građana Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari