Koliko se razlikuju rezultati ovih od rezultata prethodnih beogradskih izbora? 1Arhivska fotografija foto: Stefana Savić

Gradska izborna komisija sinoć je, na 19. sednici, usvojila Izveštaj o preliminarnim rezultatima izbora za odbornike Skupštine grada Beograda, održanih 3. aprila 2022. godine, prenosi Beoinfo.

Prema tim rezultatima, lista SNS osvojila je 48 mandata u Skupštini grada, Ujedinjeni za pobedu Beograda 26, koalicija Moramo 13, SPS osam, koalicija NADA sedam, Zavetnici četiri i Dveri/POKS četiri.

Ostale liste nisu prešle izborni prag od tri odsto.

Lista naprednjaka je na prošlim beogradskim izborima 2018. godine osvojila 44,96 posto glasova, a na ovim 38,15. Treba imati u vidu da je Aleksandar Šapić, kandidat za gradonačelnika SNS na ovim izborima, na prošlim nastupio sa svojom grupom građana i osvojio 9,01 odsto.

„Ujedinjeni za pobedu Beograda“ koji su na ovim izborima osvojili 23,64 odsto glasova, na prošlim su u sličnom sastavu, bez Demokratske stranke, kao „Dragan Đilas – Beograd odlučuje, ljudi pobeđuju“ osvojili 18,96 odsto.

Demokratska stranka je tada nastupila zajedno sa Novom strankom i Socijaldemokratskom strankom na listi „Da oslobodimo Beograd“, ali sa 2,24 odsto, Beograd nisu oslobodili.

Nova i SDS su sada nastupili na listi sa Pokretima 1 od 5 miliona i Za sve moje ljude, kao i sa nizom manjinskim stranaka, ostavši ispod cenzusa sa 2,81 odsto podrške.

Dačićevi Socijalisti u koaliciji sa Palminom Jedinstvenom Srbijom osvojili su 6,13 odsto glasova na prošlim, dok su na ovim ostvarili bolji rezultat – 7,01 odsto.

Inicijativa Ne davimo Beograd u okviru koalicije MORAMO je uspela da pređe cenzus, za razliku od prethodnih izbora, kada su se odlučili za samostalan nastup i ostali ispod cenzusa od 5 odsto.

Tada su osvojili 3,44 odsto, a sada kao MORAMO 10,75 odsto.

Na prošlim izborima NDMBGD bi da je nastupio kojim slučajem zajedno sa listom „Ljubiša Preletačević Beli – Zato što volimo Belovgrad“ osvojila više od 5 odsto.

I Dveri, kao i DSS i POKS, čiji je jedan deo nakon rascepa otišao sa Dverima, a drugi sa DSS, će imati svoje odbornike u Skupštini grada. Podsetimo da je DSS na izborima 2018. nastupio samostalno i osvojio 1,12 odsto podrške, a POKS 0,53 odsto, dok su Dveri išle u koaliciji „Da ovi odu, a da se oni ne vrate“ sa DJB-om Saše Radulovića, ostavši ispod cenzusa sa 3,89 odsto podrške Beograđana.

DJB je i ovaj put, u koaliciji Suverenisti sa Pokretom Živim za Srbiju i Zdravom Srbijom, ostao ispod cenzusa, ovog puta od 3 odsto, sa 2,13 odsto glasova.

Zavetnici na prošlim izborima nisu imali dovoljno snage da sa listom „Beograd ima snage“ pređu cenzus, osvojivši 0,65 odsto, dok su u nedelju u Beogradu ostvarili rezultat od 3,52 odsto, te će tako imati svoje odbornike u gradskoj Skupštini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari