Komandant Kfora: Neće biti tolerisano kršenje slobode kretanje za sve zajednice na Kosovu 1Foto: Beta/HINA/Ured predsjednika Republike Hrvatske/Marko Beljan

Komandant Kfora Anđelo Mikele Ristuči upozorio je gradonačelnike opština na severu Kosova da se neće tolerisati kršenje slobode kretanja za sve zajednice i pozvao ih da se uzdrže od nasilja, saopšteno je iz Kfor-a.

Ristuči je sa predsednikom Srpske liste Goranom Rakićem i gradonačelnicima četiri severne kosovske opštine razgovarao o opštoj situaciji, posebno o bezbednosnim aspektima na severu Kosova.

On je, kako je navedeno, uverio gradonačelnike opština sa srpskom većinom da Kfor pomno prati situaciju, posebno na severu Kosova.

Dodao je da Kfor ostaje fokusiran na svakodnevno sprovođenje svog mandata – koji proizilazi iz Rezolucije 1244 Saveta bezbednosti UN – da obezbedi bezbedno i sigurno o okruženje i slobodu kretanja za sve zajednice koje žive na Kosovu, kaže se u saopštenju.

Pozvao je sve strane da izbegavaju jednostrane akcije, da se uzdrže od nasilja i da se konstruktivno angažuju u dijalogu.

„Kfor ostaje nepristrasan i posvećen obezbeđivanju bezbednosnog okvira u kome može da se nastavi dijalog Beograda i Prištine uz posredovanje EU“, navodi se u saopštenju.

U ponedeljak, 31. oktobra, ističe rok koji je vlada Kosova odredila za konverziju automobilskih tablica koje izdaje Srbija u registarske tablice Republike Kosovo.

Predstavnici Srba upozorili su na blokadu puteva ukoliko, kako su rekli, nadležni preduzmu mere za oduzimanje automobila sa srpskim tablicama.

To je rekao, Rakić nakon sastanka u Beogradu sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari