Komandant Kfora: Situacija posle Banjske mirna, ali nestabilna, ostajemo na oprezu 1Foto: Print screen Kosovo online

Komandant Kfora general-major Ozkan Ulutaš ocenio je da je situacija na Kosovu posle pucnjave u Banjskoj u septembru prošle godine „mirna, ali nestabilna“.“Sve u svemu, situacija je mirna, ali je i dalje nestabilna. Pomno pratimo sve značajne bezbednosne događaje u regionu jer nam je svest o situaciji od vitalnog značaja“, kazao je Ulutaš u intervju za prištinsku agenciju Telegrafi.com.

Na pitanje dali može biti ponavljanja situacije kao u Banjskoj, komandant Ulutaš je ocenio da posle Banjske situacija na terenu ostaje napeta.

Međunarodna zajednica i Kfor, kako je dodao, ostaje na oprez, s obzirom na složenu dinamiku i „potencijal za dalje nemire, posebno na severu Kosova“.

„Naš cilj je da sprečimo ponavljanje nasilja i pomognemo stvaranju uslova za podsticanje dijaloga i normalizacije odnosa između Prištine i Beograda. Svakodnevne aktivnosti Kfora imaju za cilj stvaranje neophodnog bezbednosnog okvira da bi dijalog uz posredovanje EU napredovao“, kazao je Ulutaš.

Ocenio je da Kfor redovno i transparentno komunicira sa svim međunarodnim i regionalnim akterima i da je za svoj prioritet postavio promovisanje komunikacije i koordinacije zasnovane na poverenju.

„Redovno kontaktiram predstavnike bezbednosnih organizacija na Kosovu i načelnika odbrane Oružanih snaga Srbije po raznim bezbednosnim pitanjima, radi sprečavanja i reagovanja na incidente koji mogu da ugroze stabilnost regiona. Ovo je posebno važno u vremenima pojačanih tenzija“, dodao je komandant Kfora.

Prema njegovim rečima, Kfor igra ključnu ulogu u održavanju bezbednog okruženja za sve zajednice.

„Na kraju, naš cilj je da nastavimo sa našim naporima da sprečimo rizike od novih tenzija i izbijanja nasilja bliskom saradnjom sa Kosovskom policijom i Euleksom kao prvim i drugim reagujućim faktorom. Naša stalna koordinacija je ključna za obezbeđivanje održive bezbednosti za dobrobit svih zajednica koje žive na Kosovu i za održavanje regionalne stabilnosti“, rekao je Ulutaš.

Dodao je da Kfor ima agilno, fleksibilno i vidljivo prisustvo širom Kosova i da ostaje fokusiran na svakodnevnu implementaciju njihove misije pod mandatom UN, kao i da je fokusiran na nekoliko ključnih faktora kao što su stabilnosti na Kosovu, uključujući prisustvo bilo kakvih tenzija koje utiču na bezbedno okruženje za sve zajednice.

Dodao je da su usredsređeni i na slobodu kretanja, što je ključni mandat Kfora, na praćenje i reagovanje na sve bezbednosne incidente koji se mogu desiti, procenu njihovog potencijalnog uticaja na celokupno bezbednosno okruženje.

Jedno od ključnih pitanja je i saradnja sa regionalnim akterima i lokalnim institucijama: nivo saradnje i dijaloga između Kfora i lokalnih institucija, kao i načelnika Vojske Srbije, jer je to, kako je kazao, ključno za očuvanje mira i bezbednosti.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari