Vučić obećao da će jedan državni projekat dobiti Mrkonjićevo ime 1Foto: FoNet/Zoran Mrđa

Milutin Mrkonjić, poslanik i počasni predsednik Socijalističke partije Srbije i nekadašnji ministar za infrastrukturu i saobraćaj, sahranjen je u Aleji zaslužnih građana na beogradskom Novom groblju. Od Mrkonjića se oprostio kompletan vrh Socijalističke partije Srbije, prijatelji i saradnici, kao i predsednik države, Aleksandar Vučić koji je govorio na komemoraciji, održanoj u Domu narodne skupštine.

Vučić je u Knjigu žalosti otvorenoj povodom smrti počasnog predsednika SPS napisao :“Srbija ti je uvek bila ispred svega. Srbija u kojoj niču putevi, pruge, čitavi novi gradovi, bila ti je i san i cilj za koji si se tako energično borio”.

Govoreći na komemoraciji predsednik Srbije naveo je da je Mrkonjić imao neverovatnu energiju i fantastičan šarm.

“Kada bismo se svađali i oštro prepirali, na kraju bismo se s osmesima rastajali. To je bilo moguće samo u njegovom slučaju. Nisu njegove funkcije bile važne, on je bio mnogo važniji“, rekao je Vučić između ostalog i dodao da mu se divi zbog onoga što je uradio nakon NATO agresije.

On je istakao da će pokrenuti inicijativu da se po Mrkonjiću zove jedan od državnih projekata.

„Gledaćemo da mu se odužimo za sve ono što je uradio“, zaključio je Vučić,a o životu i delu počasnog predsednika SPS govorio je i Ivica Dačić, lider socijalista i predsednik Skupštine Srbije.

Dačić je rekao da je Mrkonjić bio i komunista i socijalista, i inženjer, i košarkaš, i direktor, i radnik, i drug, i gospodin.

“Bio je najveći drug među gospodom i najveći gospodin među drugovima. Bio je još mnogo toga, ali je iznad svega bio graditelj ove zemlje. Život Milutina Mrkonjića je život ove zemlje, i to njen najlepši deo kojim hodamo, vozimo se. Bio je simbol onog najboljeg od kad je ova zemlja modernizovana“, rekao je Dačić i dodao da je Mrkonjić ostvario snove o boljoj Srbiji. Naveo je da uspomena na čoveka živi dok traje sećanje na njega i na ono što je uradio.

“U ime svih želim da našem Mrki kažem ogromno hvala za sve što je uradio za našu zemlju i naš narod. Biće sahranjen uz zvuke pesme o njegovoj Čuburi, o majci… Hvala svima vama što ste došli da se oprostite od Milutina Mrkonjića”, poručio je predsednik socijalista.

Od Mrke, kako su ga svi zvali oprostio se i proslavljeni košarkaš Vlade Divac koji je rekao da su on i Mrka bili na dve suprotne političke strane.

“Naši politički stavovi su se toliko razlikovali da sam ja radio sve što je u mojoj moći da njegova partija ode sa vlasti. To izgleda kao da smo bili najveći neprijatelji, a nismo, bili smo prijatelji. Sve ostalo smo imali zajedničko. Lažni ljudi me više ne iznenađuju, ali lojalni da. Mrka je bio lojalan” , rekao je Divac i dodao da je Mrka koristio svaku priliku da pomaže ljudima i da su zahvaljujući njemu supruga i on uspeli da usvoje ćerku.

Komemoraciji su prisustvovali ministar Tomislav Momirović, Nenad Popović, ministarka Maja Gojković, Milorad Vučelić, Saša Popović, Mrkonjićeva dugogodišnja partnerka Ana Bekuta sa sinom, kao i Mrkonjićeva sestra Nada sa porodicom. Od njega se oprostila porodica Šaulić, Damir Hadnanović i Đorđe David, Jelena Karleuša, Svetlana Ražnatović, kao i kolege poslanici Skupštine Srbije.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari