Komunisti pozivaju glasače na "protestni glas" 1

Iako je lista Nove komunističke partije Jugoslavije i SKOJ, pod imenom „Komunisti za Beograd -NKPJ-SKOJ Aleksandar Đenić“, odbijena zbog, kako je navedeno, nepravilne prijave, nedostatka dokumentacije i nedovoljnog broja potrebnih potpisa, te dve organizacije ističu da ne odustaju od izborne trke.

Najavljuju da će svoje simpatizere pozvati da 4. marta daju „protestni glas“.

– Odluka GIK je sramotna jer je naša lista u potpunosti diskriminisana i neravnopravna u odnosu na sve druge, kako vladajućih tako i opozicionih buržoaskih partija. Smatramo da smo oštećeni iz niza razloga i to smo saopštili članovima GIK-a prilikom predaje liste. U Beogradu ima manje od 40 notara što je izuzetno malo a mi smo mogućnost na dvoje notara za overu potpisa dobili tek pet dana pred predaju izbornih lista i tri dana pred državni praznik koji je neradan. Notari su tražili da oni koji potpisom podržavaju našu listu sami ispunjavaju formulare i fotokopiraju lične karte. Diskriminisani smo i zbog nedostatka finansijskih sredstava jer nam je za plaćanje potpisa potrebno najmanje 60 hiljada dinara, a naši simpatizeri zaposleni u državnim i privatnim firmama strahuju da potpisom podrže komuniste plašeći se gubitka posla. Jednom rečju, izborna procedura je diskriminatorska prema siromašnoj opozicionoj radničkoj opciji poput naše – navodi za Danas Aleksandar Banjanac, generalni sekretar NKPJ.

Na pitanje kako će NKPJ i SKOJ reagovati na odluku GIK Banjanac odgovara da komunistima ne pada na pamet da odustanu od izborne trke iako su diskvalifikovani. „Naš stav je da smo nepravedno odbijeni. Mi smo našim biračima obećali da će na ovim izborima imati priliku da glasaju za istinsku narodnu i radničku opciju. Zato ćemo pozvati sve naše simpatizere da 4. marta na glasačkom listiću dopišu pod brojem 25. listu „Komunisti za Beograd – NKPJ – SKOJ“ i da je zaokruže. To će ujedno biti i protestni glas protiv odluke Gradske izborne komisije da nas eliminiše iz izborne trke“, objašnjava Banjanac.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari