Kongresmenka Teni: Nedavno nasilje na severu Kosova užasno, cenim Vučićevu brzu osudu 1Foto: Printscreen/YT/ Committee on House Administration

 

Kopredsedavajuća Srpskog kokusa, kongresmenka Klaudija Teni osudila je nedavne incidente u selu Banjska i poručila da iskreno ceni brzu osudu napada od strane predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

„Nedavno nasilje na severu Kosova je užasno i iskreno cenim Aleksandra Vučića zbog brze osude napada. Aljbin Kurti mora da ispuni svoje obaveze prema Briselskom sporazumu iz 2013. i stvori Zajednicu opština sa srpskom većinom radi deeskalacije tenzija“, navela je Teni na društvenoj mreži „X“ uz objavu cele svoje izjave, prenosi Kosovo Online.

U izjavi, kongresmenka Teni je navela da vlade Srbije i Kosova moraju da se uzdrže od retorike i akcija koje mogu dodatno da podstaknu tenzije.

„Već mesecima sam zabrinuta zbog potencijala za eskalaciju nasilja i tretman kosovskih Srba od strane kosovskog premijera Aljbina Kurtija. Zato sam ranije ovog meseca poslala pismo premijeru Kurtiju u kojem ga pozivam da deeskalira tenzije i sačuva prava kosovskih Srba“, podsetila je.

Još jednom je pozvala na potpunu zaštitu ljudskih i političkih prava svih manjina na Kosovu, posebno srpskog civilnog manjinskog stanovništva istovremeno pozivajući kosovskog premijera Kurtija da se pridržava svojih postojećih obaveza prema Briselskom sporazumu iz 2013.

„To uključuje konačno stvaranje Zajednice opština sa srpskom većinom. Obe strane moraju da nastave da rade zajedno na mirnom rešavanju ovog dugogodišnjeg spora. Bajdenova administracija takođe treba da obezbedi da Amerika nastavi da se konstruktivno i proaktivno angažuje u regionu kako bi unapredila mir između svih strana, nadovezujući se na uspehe prethodne uprave“, poručila je.

Kako dodaje, davno je prošlo vreme da se obe strane vrate za pregovarački sto i postignu napredak diplomatskim putem na način koji obuhvata zajedničku viziju stabilnog, bezbednog i prosperitetnog regiona Zapadnog Balkana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari