Konzulat Tajlanda u Srbiji: Zatečeni smo situacijom 1Foto: EPA-EFE/NARONG SANGNAK

„Zatečeni smo ovom situacijom i čekamo adekvatnu povratnu informaciju iz Ministarstva spoljnih poslova Republike Srbije“, navodi se u odgovoru koji je za Radio Slobodna Evropa (RSE) stigao iz Počasnog konzulata Kraljevine Tajland u Beogradu, a povodom odluke Vlade Srbije da Jingluk Šinavatri, bivšoj premijerki Tajlanda, osuđenoj u svojoj zemlji zbog korupcije, dodeli državljanstvo Srbije.

Pisani odgovor iz tajlandskog konzulata potpisao je Zoran Đukanović, počasni konzul Tajlanda u Republici Srbiji.

RSE se za komentar o ovoj situaciji obratio i Ministarstvu spoljnih poslova Tajlanda, ali do zaključenja teksta odgovor sa ove adrese nam nije stigao.

Ni Vlada Srbije, ni Ministarstvo unutrašnjih poslova u čijoj je nadležnosti dodeljivanje državljanstava, ne objašnjavaju javnosti zašto je Šinavatra dobila državljanstvo Srbije, o čemu je javnost obaveštena u četvrtak, 7. avgusta.

O tome se ne izjašnjava ni premijerka Vlade Srbije Ana Brnabić koja je potpisala odluku izlazeći u susret pre pet godina u vojnom udaru svrgnutoj tajlandskoj premijerki.

Jedini zvanični stav dao je predsednik Srbije Aleksandar Vučić koji je rekao da se zalaže „za potpunu liberalizaciju dodele srpskih pasoša“, te dodao da ne vidi nikakav problem u tome.

„Pre svega bih voleo da to vidim na primeru državljana nekih drugih zemalja iz regiona, ali i svih drugih. Ja ne vidim da je to za nas bilo kakav problem, posebno ako je Vlada mogla da vidi ma kakvu ekonomsku ili bilo koju drugu korist za našu zemlju“, rekao je Vučić u petak u Čortanovcima, selu udaljenom 40 kilometara severozapadno od Beograda, gde je obišao radove na pruzi Stara Pazova – Novi Sad.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari