Tužilaštvo Haškog tribunala zatražilo je od sudskog veća dozvolu da u dokaze protiv Jovice Stanišića uvrsti beležnicu generala Ratka Mladića koju su vlasti Srbije zaplenile krajem prošle godine, objavio je sud u Hagu.

Suđenje Stanišiću, bivšem načelniku Službe državne bezbednosti Srbije, i njegovom pomoćniku Franku Simatoviću zvanom Frenki trebalo bi da u Hagu počne 25. maja. Oni su optuženi za zločine nad nesrbima u Hrvatskoj i BiH 1991-95. Tužioci u zahtevu preciziraju da je beležnica, koja „najverovatnije pripada“ ratnom komandantu Vojske Republike Srpske Mladiću, zaplenjena tokom pretresa stana njegove supruge Bosiljke Mladić, 4. decembra prošle godine, po nalogu Veća za ratne zločine Okružnog suda u Beogradu. U beležnici se, po zastupnici optužbe, nalaze zapisi sa sastanaka Mladića, Stanišića i „drugih visokih političkih i vojnih lidera“ sa tadašnjim predsednikom Srbije Slobodanom Miloševićem, održanim između 27. januara i 5. septembra 1995. godine.

Prema optužnici, Stanišićje sa Mladićem, Miloševićem i drugima učestvovao u „udruženom zločinačkom poduhvatu“ čiji je cilj bilo trajno nasilno uklanjanje nesrba sa velikih delova teritorije BiH, koje bi zatim bile uključene u novu srpsku državu. „Beleške sa tih sastanaka ilustruju blisku saradnju između učesnika u udruženom zločinačkom poduhvatu, uključujući optuženog Stanišića. U njima se ocrtava uloga Stanišića kao koordinatora između različitih učesnika u poduhvatu“, piše u dokumentu haškog tužilaštva. Zabeleške načinjene na sastanku 30. juna 1995, po tvrdnji zastupnika optužbe, „povezuju Stanišića sa paravojnim jedinicama u Erdutu i Đeletovcima, odnosno…sa arkanovcima u Erdutu i Škorpionima u Đeletovcima“. U podnesku se podseća da su i paravojska Željka Ražnatovića-Arkana i Škorpioni bili umešani u zločine u Istočnoj Slavoniji i BiH, koji se Stanišiću stavljaju na teret. Između ostalog, Stanišićje optužen i za streljanje šest muslimanskih zarobljenika iz Srebrenice koje su pripadnici Škorpiona počinili sredinom jula 1995. u okolini Sarajeva. Streljanje su i snimili, a snimak je prvi put prikazan na suđenju Miloševiću pred Tribunalom.

Mladićevu beležniču, vlasti u Beogradu su haškim istražiteljima predali 25. februara ove godine, a u Hag je stigla 2. marta, navode tužioci kao obrazloženje za zahtev da naknadno bude uvrštena u spisak dokaza protiv Stanišića. Iz dokumenta proizlazi da su tokom pretresa stana Mladićeve supruge u Beogradu, prošlog decembra, srpske vlasti zaplenile još nekoliko beležnica za koje se pretpostavlja da su pripadale Mladiću, kao i „desetine video snimaka“ sastanaka i proslava kojima je general prisustvovao u vreme obuhvaćeno optužnicom protiv Stanišića 1991-95.

Nastavak suđenja Daviniću

Beograd – Suđenje bivšem ministru odbrane Prvoslavu Daviniću, optuženom za zloupotrebe u nabavci vojne opreme u aferi „Pancir“, trebalo bi da bude nastavljeno danas pred Vojnim odeljenjem Okružnog suda u Beogradu. Sudsko veće sudije Dragana Mirkovića odložilo je 4. marta suđenje za 4. maj zbog obaveze optuženog i svedoka da čuvaju vojnu tajnu, a sud je u međuvremenu trebalo da od Vlade Srbije i Ministarstva odbrane traži da oni budu oslobođeni čuvanja tajne. Sud će, pošto dobije odgovore od Vlade i Ministarstva, odlučiti o eventualnom zatvaranju suđenja za javnost.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari