Na severu Kosova pretresi zbog Banjske, Kancelarija za KiM: Kurtijevo svakodnevno maltretiranje Srba 1foto: Printscreen/YouTube/Kosovo Online

Pripadnici specijalnih jedinica Kosovske policije izvršili su danas pretres na više različitih lokacija u Severnoj Mitrovici i Zvečanu. U međuvremenu se oglasila i Kosovska policija iz koje kažu da su pretresi povezani sa nedavnim dešavanjima u selu Banjska.

Kako su građani koji su se zatekli na licu mesta posvedočli za naš portal, specijalci su upali u jedan stan u blizini bolnice u Severnoj Mitrovici kao i u jedan objekat u Bošnjackoj mahali. Akcija nije dugo trajala, jer su se ubrzo nakon pretresa povukli. Nije poznato šta je bio povod za akciju pretresa.

U isto vreme izvršen je pretres jedne kuće u Zvečan. Kao ni u slučaju Severne Mitrovice, nije poznato šta je bio razlog tog pretresa, a policija nije dozvolila novinarskim ekipama snimanje i fotografisanje, prenosi Kosovo Online.

Mušakarac srpske nacionalnosti priveden je jutros na punktu Kosovske policije, na Bistričkom mostu, u Leposaviću, a kako je potvrđeno KoSSev-u, razlog je fotografija s mitraljezom koju je objavio na društvenim mrežama. Nakon privođenja izvršen je i pretres njegove kuće.

Kosovska policija: Tri pretresa u Mitrovici i Zvečanu zbog Banjske

Tri pretresa upravo su obavljena na teritoriji Severne Mitrovice i Zvečana u vezi sa događajima u Banjskoj. Nema uhapšenih.

Zamenik komandira Kosovske policije za region Sever Veton Eljšani potvrdio je upravo za KoSSev da se akcija jedinica Kosovske policije završava, da nije bilo incidenata, niti uhapšenih, prenosi KoSSev.

Nije precizirao tačne lokacije na kojima je pretres obavljen, niti da li je i šta eventualno zaplenjeno, ali kaže da su pretresi povezani sa događajima u Banjskoj od 24. septembra. Takođe, navodi da pretres nije izvodila policija regiona Sever, ali da jesu pružali asistenciju.

Na terenu, kod hotela „Ador“, koji se nalazi na samom ulazu u KBC Kosovska Mitrovica naša ekipa zatekla je veći broj pripadnika interventne jedinice, kao i najmanje jedno vozilo EULEX-a.

Na licu mesta uverili smo se da je akcija bila brza, da je protekla bez incidenata, te da su policajci izašli iz samog hotela oko 11:15. Prema izjavama svedoka, nije bilo vidljivo iznošenje nekih materijala ili stvari iz ovog objekta.

Prema izjavama svedoka čiji je identitet poznat redakciji KoSSev-a, policajci su navodno pretresli najmanje jedan stan u stambenom delu zgrade, te da se radi o stanu bivšeg pripadnika Kosovske policije srpske nacionalnosti.

Prema još uvek nepotvrđenim informacijama, jedan od pretresa obavljen je i u Bošnjačkoj mahali, a sa lica mesta uskoro više informacija.

Kancelarija za KiM: Nastavak maltretiranja Srba od strane Kosovske policije

Kosovska policija danas je nastavila sa maltretiranjem i hapšenjem Srba u severnim opštinama i torturom kojoj je jedini cilj da dovede do novog podizanja tenzija i krize na terenu, saopštila je danas Kancelarija za Kosovo i Metohiju, prenosi FoNet.

Kako se navodi, prvo je u selu nadomak Leposavića priveden Srbin M. M, ali specijalci su pretresli i više privatnih objekata na severu Kosova i Metohije, kako u Kosovskoj Mitrovici nadomak bolnice, tako i u Zvečanu.

„Zato pitamo međunarodnu zajednicu – mogu li Srbi na severu Kosova i Metohije mirno da odu po hleb, u bolnicu, da odvedu dete u vrtić ili školu, a da im put ne prepreče blindirana vozila Kurtijevih do zuba naoružanih specijalaca koji svakodnevno sprovode brutalni teror i dodatno eskaliraju situaciju na terenu“, pita se u saopštenju.

Kancelarija je zatražila da međunarodne misije zaustave „Kurtijevo svakodnevno iživljavanje“, da prestane svakodnevno privođenje i hapšenje Srba i da daju svoj doprinos smirivanju tenzija i spreče vlasti u Prištini da dodatno zapale čitav prostor Kosova i Metohije, ali i region Zapadnog Balkana.

Nedeljković: Kružili džipovi Euleksa

Jutros je aktivista iz Zvečana Dejan Nedeljković napisao na Tviteru da od 5 časova iza ponoći Kosovskom Mitrovicom kruže džipovi Euleksa, te da je praksa do sada pokazala da to prethodi akciji specijalnih snaga Kosovske policije, odnosno hapšenju nekog od Srba.

„EULEX džipovi od pet sati jutros kruže Kosovskom Mitrovicom. Do sada su napravili 30 krugova sigurno. Praksa kaže da su do sad, kad rade isto, bili prethodnica kosovskoj specijalnoj policiji, kada neko od Srba treba da bude uhapšen. Daj Bože da ovog puta nije tako, i da se voze bezveze“, napisao je Nedeljković.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari