Kosovo će u Pragu biti predstavljeno uz zvezdicu i fusnostu 1Foto: EPA-EFE/PETRIT PRENAJ

Prvi sastanak Evropske političke zajednice biće održan sutra u Pragu, a Kosovo će biti predstavljeno uz fusnotu, u skladu sa Rezolucijom 1244 Saveta bezbednosti UN, prenosi Reporteri.

Kosovo je po ranijem dogovoru na regionalnim skupovima predstavljeno uz zvezdicu i fusnostu koja glasi: „Ova oznaka ne prejudicira status Kosova i u skladu je sa Rezolucijom Saveta bezbednosti Ujedinjenih nacija 1244, kao i sa mišljenjem Međunarodnog suda pravde o kosovskoj deklaraciji nezavisnosti“, navodi Reporteri, prenosi Kosovo onlajn.

Kosovo će na skupu Evropske političke zajednice, inicijative koju je pokrenuo francuski predsednik Emanuel Makron, predstavljati predsednica Vjosa Osmani, a Kosovo je predstavljeno uz fusnotu kao učesnik skupa i na zvaničnom sajtu Evropskog saveta.

Skup će otvoriti sutra u 13 sati premijer Češke Petr Fijala, a posle njega govoriće predsednik Ukrajine Volodimir Zelenski, koji će se obratiti video-linkom, premijer Norveške Gar Store, premijer Albanije Edi Rama i britanska premijerka Liz Tras, piše Reporteri.

Nakon toga će biti održan okrugli sto na kome će se razgovarati o miru i bezbednosti, kao i o energetici, klimatskim pitanjima i ekonomskoj situaciji. Ti sastanci će biti održani od 14.30 do 16.15 časova.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari