Kosovo i Albanija potpisali protokol o unapređenju režima slobodnog "prekograničnog" kretanja 1Foto: EPA-EFE/MALTON DIBRA (arhiva)

Ministri unutrašnjih poslova Albanije i Kosova, Bledi Čući i Dželjal Svečlja potpisali su danas u Tirani protokol o dodatnom unapređenju režima „slobodnog prekograničnog kretanja“.Oni su na konferenciji za novinare ocenili da je to „još jedan korak napred u procesu olakšanja kretanja“.

„Uveren sam da ćemo ovim približiti ne samo institucije već i građane naše dve zemlje, a uveren sam, znajući dosadašnju saradnju, da ni ovo neće biti poslednji dogovor. Mnoge sporazume smo potpisali i mnoge ćemo tek potpisati sve dok ne dođe vreme kada građani zapravo ne budu znali u kojoj se zemlji nalaze i gde rade“, rekao je Svečlja.

Albanski ministar unutrašnjih poslova rekao je da će dve Vlade učiniti „sve da se građani Kosova i Albanije slobodno kreću sa obe strane granice“.

„Znate moj stav da bih voleo da uopšte ne postoji sporazum, ili bolje rečeno da nema granice i da slobodno kretanje koje dozvoljavamo stanovnicima oko granice u krugu od 30 kilometara važi na celoj teritoriji Kosova ili Albanije, ali do tada, pošto živimo u Evropi i deo smo evropske zajednice, moramo da poštujemo sve međunarodne sporazume čiji smo deo“, kazao je Čuči.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari