Kosovo i Bregzit usporavaju Beograd 1

Iako se očekivalo da će zvanični Brisel tokom maja objaviti mišljenje o poglavljima 23, 24 i 35 u pregovorima o pristupanju Srbije EU, moguće je da će taj korak biti odložen „u najmanju ruku“ do juna…

… odnosno da će EU sačekati da premijer Srbije Aleksandar Vučić bude inaugurisan za predsednika države, kao i da se održe prevremeni parlamentarni izbori na Kosovu, tvrde za Danas nezvanično predstavnici diplomatskih krugova.

Naši sagovornici ističu da je, takođe, izvesno da London neće dati zeleno svetlo za otvaranje novih poglavlja Srbiji pre nego što se okonča prva faza pregovora o Bregzitu i pre nego što se narednog meseca održe prevremeni izbori u Britaniji.

„Pojedini predstavnici EU i dalje ne isključuju mogućnost da će Aleksandar Vučić, nakon što preuzme dužnost predsednika države, ipak raspisati prevremene parlamentarne izbore, pa se, stoga, čeka da se vidi šta će on učiniti pre nego što Brisel objavi svoje ocene o poglavljima koja se odnose na izgradnju pravne države i rešavanje kosovskog pitanja. Istovremeno, čeka se ishod parlamentarnih izbora na Kosovu. U najboljem slučaju, moguće je da u Brisel krajem juna na sastanak budu pozvani novoizabrani predsednik Srbije i kosovski predsednik Hašim Tači“, ukazuju izvori Danasa.

Prema rečima naših sagovornika, izvesnije je da će nova pregovaračka poglavlja za Srbiju biti odobrena „u ranu jesen, odnosno u oktobru, nakon što se predstavnici institucija EU vrate sa odmora, nego da se to dogodi u junu“.

„U poslednje vreme može se čuti i kako su Hrvatska i Bugarska nezadovoljne pojedinim delovima Akcionog plana koji je Srbija poslala u Brisel, što znači da uprkos nadanjima Beograda još nije sigurno da će nova poglavlja biti otvorena u junu. Situaciju dodatno otežava održavanje kosovskih izbora, pa se može reći da je Beograd trenutno u nepovoljnijoj poziciji u odnosu na Prištinu, budući da može doći do usporavanja evropskog puta Srbije, ukazuju nezvanično diplomate.

Odložena rezolucija EP

Zbog raspisivanja prevremenih parlamentarnih izbora na Kosovu odložena je i rasprava o konačnoj verziji rezolucije izvestioca Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvida Mekalistera, koja je trebalo da bude održana ove sedmice. Prethodno je izjašnjavanje o rezoluciji bilo odloženo zbog predsedničkih izbora u Srbiji. Očekuje se da će rasprava o rezoluciji biti zakazana za period od 12. do 15. juna, ili, najkasnije od 3. do 6. jula, navodi portal European Western Balkans. Podsetimo, u kompromisnim amandmanima na nacrt Mekalisterovog izveštaja, između ostalog, srpske vlasti se pozivaju da „ispitaju prekomernu upotrebu sile od strane policije prema građanima i uzima u obzir sa zabrinutošću kontroverzne događaje u beogradskom kvartu Savamala“, kao i da „u potpunosti štite nezavisnost regulatornih tela“, uz ponovno isticanje zabrinutosti za „napade na kritički nastrojene medije i novinare“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari