Kosovo i Izrael danas potpisuju prvi memorandum o razumevanju 1foto: Twitter/@MFAKOSOVO

Kosovo i Izrael potpisaće prvi memorandum o razumevanju u ponedeljak, 9. maja, najavio je Svetski memorijalni centar Holokausta Jad Vašem.

U saopštenju ovog centra se navodi da će ovaj memorandum uspostaviti formalne veze između Međunarodne škole za proučavanje holokausta i Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija Kosova.

„Zamenica premijera i ministarka spoljnih poslova i dijaspore Kosova Donika Gervala-Švarc posetiće Jad Vašem, Svetski centar za sećanje na holokaust. Ministarka Gervala-Švarc posetiće Istorijski muzej Holokausta, prisustvovati komemoraciji u Memorijalnoj sali, posetiti Dečiji memorijal i upisati se u knjigu gostiju Jad Vašem. Tokom svoje posete, ministarka će potpisati prvi Memorandum o razumevanju kojim se formalno uspostavljaju formalne veze između Međunarodne škole za studije holokausta Jad Vašem i Ministarstva obrazovanja, nauke, tehnologije i inovacija na Kosovu, većinski muslimanskoj zemlji na Balkanu“, kaže se u saopštenju ovog centra.


Gervala, koja boravi u prvoj zvaničnoj poseti Izraelu, sastala se sa predsednikom Privredne komore ove zemlje Rojem Roznekom.

Kako je ranije pisao Kosovo Onlajn, ovaj sporazum znači da će „Kosovo, kao zemlja sa većinskim muslimanskim stanovništvom na Balkanu, označiti početak edukacije o holokaustu za nastavnike na seminarima za obuku“.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari