Kosovo jedna od tema razgovora Bajdena i Meloni: Pozvali na deeskalaciju i pomirenje u regionu 1foto BETAPHOTO (AP Photo/Evan Vucci)

Predsednik Sjedinjenih Američkih Država Džo Bajden primio je juče u Bijeloj kući premijerku Italije Đorđu Meloni, a nakon sastanka izdato je zajedničko saopštenje, u kome se između ostalog govori i o Zapadnom Balkanu i situaciji na Kosovu, piše Kosovo online prenoseći Reporteri.

Bajden i Meloni pozvali su na deeskalaciju i pomirenje u regionu Zapadnog Balkana, naglasivši da će SAD i Italija povećati koordinaciju u tom cilju.

„Sjedinjene Države i Italija ponovo potvrđuju svoju zajedničku posvećenost sigurnosti, stabilnosti i prosperitetu Zapadnog Balkana i svoju dugoročnu podršku evroatlantskim integracijama regiona. Odlučni su da ojačaju koordinaciju kako bi favorizirali deeskalaciju i pomirenje na osnovu ključne uloge Kvinte“, navedeno je u saopštenju.

Dodaje se da SAD pozdravljaju posvećenost italijanske vlade na Zapadnom Balkanu, uključujući doprinos italijanskih oružanih snaga misijama Kfora, Euleksa i Eufora.

Na sastanku je bilo reči i o ratu u Ukrajini. Italijanska premijerka je rekla da je „ponosna“ na postupke Italije u pomoći Ukrajini.

S druge strane, Bela kuća premijerku Italije smatra snažnim partnerom u pomoći koju pruža Ukrajini.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari