Koha ditore: EU čeka komentare Srbije i Kosova o pet tema u dijalogu 1foto EPA-EFE/OLIVIER HOSLET

Evropska unija je zatražila od Srbije i Kosova dodatne komentare u vezi sa pet tema o kojima se prošle nedelje razgovaralo na sastancima u Briselu, piše prištinska Koha ditore.

Kako se navodi, reč je o Mapi puta ka normalizaciji odnosa, energetici, primeni Deklaracije o nestalim licima, proširenju situacije na severu, kao i trgovinskim pitanjima.

Piše i da uprkos insistiranju Vlade Kosova da je ispunila neophodne korake za deeskalaciju na severu, EU poručuje da očekuje ispunjenje njihovih zahteva bez odlaganja.

Koha prenosi da je portparol EU sastanke opisao kao teške i sveobuhvatne ali da nisu doneli trenutni napredak. Kako se dodaje, od stranaka je zatraženo da razmisle o sastancima i daju povratne informacije o tačkama dnevnog reda.
„Diskusije će se nastaviti, a fasilitator EU će sazvati nove sastanke u narednom periodu“, navodi se u odgovoru EU koji je dobila Koha.

Koha podseća da na prošlonedeljnom sastanku u Briselu nije bilo dogovora ni o jednoj temi o kojoj se razgovaralo, dok su najveće razlike u pogledu redosleda poteza u postignutim dogovprima.

Zvaničnici Vlade Kosova su čak kritikovali emisara Lajčaka da je jednostran u procesu, gurajući samo zahteve Srbije. Glavni i dalje ostaje onaj za osnivanje Zajednice opština sa srpskom većinom. Ali za Vladu Kosova, Asocijacija ne može imati prednost u odnosu na druge tačke sporazuma.

Član 7 predloga EU bavi se „samoupravljanjem“ srpske zajednice, što prema kosovskim vlastima i izaslaniku Lajčaku znači Zajednica opština sa
srpskom većinom.

U međuvremenu, prema aneksu dogovorenom u Ohridu, „Kosovo odmah počinje pregovore u okviru dijaloga uz posredovanje EU kako bi stvorio specifične aranžmane i garancije za obezbeđivanje odgovarajućeg nivoa samoupravljanja za srpsku zajednicu na Kosovu, u skladu sa prethodnim relevantnim sporazumima u dijalog, kako je to definisala EU koja pomaže“.

Prema rečima potpredsednika Vlade Besnika Bislimija, dosadašnji nacrti koje je Lajčak slao strankama „su selektivni, izostavljaju neke važne odredbe Osnovnog sporazuma, jednostrano obraćaju više pažnje na zahteve i preferencije Srbije i takođe ne garantuju sprovođenje potpunog sporazuma“.

Koha piše i da Evropska unija očekuje izbore što pre na severu Kosova i da je za to najbrži put vidi kroz ostavke gradonačelnika četiri opštine.

U odgovoru za Kohi, portparolka EU je u četvrtak rekla da Evropska unija očekuje da „stranke implementiraju zahteve EU kako je najavljeno u deklaraciji 27 država članica 3. juna 2023. godine”.

„Ovim se jasno govori da prevremene izbore treba raspisati što pre i organizovati na potpuno inkluzivan način u četiri opštine sa srpskom većinom na severu“, navodi se u odgovoru.

Na pitanje kako EU podržava raspisivanje izbora što je pre moguće, EU je podsetila da je „ostavka predsednika najbrži način da se izazovu vanredni izbori”, dok je zatražila da „partije moraju da pokažu konstruktivnost u sprovođenju izbora”.

Koha podseća da je na poslednjem sastanku, kosovska strana je iznela komentare u vezi sa potrebom da Zajednička komisija ostane u predviđenom okviru i u Osnovnom sporazumu, što znači komisiju koja se bavi samo praćenjem implementacije sporazuma i nema pravna ovlašćenja.

Što se tiče teme energetike, koja je godinama nasleđena iz prošlih sporazuma, prema onome što je Bislimi rekao, na poslednjem sastanku u Briselu „došlo je do pogrešnog tumačenja EU kako treba da izgleda sporazum koji garantuje potpisivanje ugovor“. Ali je dodao da je ovaj nesporazum otklonjen u Bratislavi i da su sada veoma blizu potpisivanja ugovora između KEDS-a i Elektrosevera.

Pored obaveza za sprovođenje sporazuma u EU, ponovili su zahtev da se strane uzdrže od akcija koje bi mogle da povrate tenzije na severu.

„EU očekuje da obe strane ispune svoje obaveze u dijalogu i zahteve EU za deeskalacijom bez daljeg odlaganja, da se konstruktivno angažuju u procesu i da se uzdrže od bilo kakvih radnji koje bi mogle da dovedu do dalje eskalacije“, rekli su u EU.

I pored toga što EU nastavlja da ponavlja zahtev za eskalaciju situacije i ispunjenje njihovih zahteva, za Vladu Kosova, mere preduzete nakon sastanka glavnog pregovarača Besnika Bislimija sa emisarom Lajčakom u Bratislavi, su doprinele eskalaciji.

Vlada je povukla specijalne jedinice iz opštinskih objekata u obimu od 25 odsto i pristala na održavanje novih izbora na severu posle leta.
Uprkos očekivanjima Vlade Kosova da će EU ukinuti mere sankcija protiv Kosova nakon dogovora o produženju, donošenje odluka EU nije pokrenuto. Zvaničnici u Briselu nisu odgovorili na pitanja Kohe da li razmišljaju o ukidanju sankcionih mera.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari