Kosovo neće biti tema Trampa i Putina 1Foto: EPA-EFE MIKHAIL KLIMENTYEV SPUTNIK KREMLIN POOL

Kosovo sasvim sigurno neće biti tema razgovora Donalda Trampa, američkog predsednika i Vladimira Putina, predsednika Rusije na predstojećem samitu u Helsinkiju.

Navode i očekivanja o tome da će pitanje Kosova biti rešeno za minut prilikom tog susreta, 16. jula, sagovornik našeg lista Ivan Vijačić, bivši ambasador Srbije u Sjedinjenim Američkim Državama – kategorički odbacuje.

– Nećemo biti tema na tom sastanku. To su spekulacije po medijima koje nastaju iz različitih razloga. Tramp i Putin imaju mnogo važnija pitanja da rešavaju, ali pitanje Krima, svakako, neće biti u kontekstu Kosova – smatra Ivan Vujačić.

Sagovornik našeg lista ističe da kada dve velike sile rešavaju probleme malih igrača, to se nikada ne završava dobro po te male igrače, širom sveta.

– Takav je slučaj jer se bez obzira na volju tih malih igrača, nameću rešenja, sa bilo koje strane da dolaze – ističe sagovornik Danas.

Ambasador Srbije u SAD, tokom vlade ubijenog premijera Zorana Đinđića, takođe, odbacuje i navode srpskih zvaničnika da će biti proširenja dijaloga o Kosova između Beograda i Prištine, odnosno uključivanja velikih sila u taj proces.

– Svako širenje dijaloga je put u odlaganje rešavanja problema u nedogled. Što više učesnika, više problema. Time stvar postaje još komplikovanija i to neće biti dozvoljeno – zaključuje Vujačić za Danas.

U srpskim medijima unazad danima pojavljuje se informacija o tome da će Donald Tramp i Vladimir Putin na predstojećem samitu rešiti pitanje Kosova „za jedan minut“. Ta vest, razume se, interpretirana kao vrlo povoljna okolnost za Srbiju, pa list Blic recimo ovako o tome piše: „Evropa nema ni snage, ni volje, ni mogućnosti da natera Albance da urade nešto. Zato je ideja da se o ovom suštinski važnom pitanju za nas dogovore Putin i Tramp, a da Evropa to potom prihvati kao konačno“.

Međutim, Škeljzen Malići, kosovski analitičar je za prekjučerašnji broj našeg lista rekao da, iako marginalno, pitanje Kosova može poslužiti kao inicijalni sporazum ako se ono poveže, na čemu je Putin već toliko puta insistirao, sa „pravom Krima na samoopredeljenje i pripajanje Rusiji“. „Tramp je u svojoj izbornoj kampanji više puta Krim „poklanjao Rusiji“, ali bi sada mogao nešto tražiti zauzvrat, nešto što Zapad i Amerika smatraju svršenim činom, a to je nezavisnost Kosova. NJih dvoje to mogu rešiti u pola minute. Naravno, to na neki način predstavlja udarac na aktuelni svetski poredak, samo što to i jeste misija Trampa, kao i Putina, da taj poredak ispretumbaju. Jer su na dnevnom redu krize u Ukrajini, Kavkazu, Bliskom istoku, objasnio je Malići svoj stav za naš list.

Da je neki dogovor moguć i da je možda na vidiku, može se zaključiti i na osnovu značajne diplomatske aktivnosti srpske strane u proteklih nekoliko nedelja. Srpski šef diplomatije Ivica Dačić prošle nedelje bio je u Moskvi, ali se iz šturog saopštenja za javnost teško moglo zaključiti o čemu su Dačić i njegov ruski kolega Sergej Lavrov, razgovarali. U međuvremenu, najavljen je i dolazak ruskog predsednika u Srbiju 1. novembra. Uz to, javnosti se preko pojedinih medija saopštava da je predsednik Vučić telefonom razgovarao sa DŽonom Boltonom, Trampovim savetnikom za nacionalnu bezbednost. Beograd je u utorak postio i predsednik Ukrajine Petro Porošenko. O tom, za mnoge iznenadnom susretu, izveštavala je i američka agencija „Asošijeted pres“ uz ocenu da Ukrajina želi bolje odnose sa Srbijom, „balkanskom zemljom koja je ključna saveznica Rusije u Evropi, ali koja, takođe, želi da se pridruži Evropskoj uniji“. Podsećajući da se Srbija nije pridružila zapadnim sankcijama protiv Rusije zbog pripajanja Krima 2014, američka agencija naglašava da su i Porošenko i Vučić poručili da njihove zemlje poštuju teritorijalni integritet druge zemlje i da žele da sarađuju u naporima u cilju pridruživanja EU.

Da li su te posete i kontakti sa ruskim, američkim i ukrajinskim zvaničnicima možda samo iskorišćene za spin vlasti da kroz medije provlači tezu o navodno pozitivnim očekivanjima iz susreta Trampa i Putina za poziciju Srbije, ostaje da se vidi nakon 16. jula.

Kosovo formiralo pregovarački tim

Vlasti Kosova formirale su pregovarački tim na visokom nivou za završnu fazu dijaloga Beograda i Prištine, objavio je juče prištinski list „Koha“. List tvrdi da je došao do kopije poverljivog dokumenta kojim se definiše struktura pregovaračkog tima i osam grupa stručnjaka. Na čelu je „kosovski pregovarački tim“ u kojem su šefovi institucija i lideri parlamentarnih stranaka, a aktivnosti tima i tok pregovora će pratiti takozvana strateška grupa koja se sastoji od šefova parlamentarnih grupa i predstavnika organizacija civilnog društva, dodaje Koha. U timu je i sedam ekspertskih grupa – grupa za pravna pitanja, finansijske i ekonomske poslove, demarkaciju granice, pomirenje, nestale, informisanje i grupa za primenu dogovorenog.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari