Kosovo: Do 11 sati glasalo 7.75 odsto ili 19.545 upisanih glasača 1Foto: BETAPHOTO/MILOS MISKOV/DS

Na izborima za gradonačelnike 21 opštine ne Kosovu do 11 sati glasalo je 7,75 odsto ili 19.545 građana, objavljeno je na sajtu Centralne izborne komisije Kosova (CIK).

Prema CIK-u pravo glasa na izborima ima 1.260.571 građanin, koji na 1.638 glasačkih mesta bira 21 gradonačelnika među 42 kandidata.

Glasa se za gradonačelnike u opštinama Đakovica, Glogovac, Gnjilane, Dragaš, Istok, Kačanik, Klina, Kosovo Polje, Kamenica, Obilić, Orahovac, Podujevo, Prizren, Štimlje, Vitina, Vučitrn, Mališevo, Junik, Mamuša i Klokot.

O bezbednosti izbora brine oko 1.500 pripadnika Policije Kosova, 50 tužilaca i dovoljan broj sudija koji će reagovati u slučaju da bude nepoštovanja zakonskih rešenja vezana za izbore.

Izbore prati 10.510 posmatrača i za sada nije bilo problema koji bi mogli uticati na tok izbora.

Koalicija nevladinih organizacija „Koalicija na delu“ koja sa 91 posmatrača prati izbore saopštila je da uprkos jakoj konkurenciji kandidata koji su u drugom krugu, podaci sa terena pokazuju da u blizini biračkih mesta u 98 odsto slučajeva nije bilo postavljanja plakata političkih subjekata ili kandidata.

Kako je saopšteno u prvom krugu lokalnih izbora, oko jedna četvrtina biračkih mesta i dalje je nedostupno osobama sa fizičkim invaliditetom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, ali i na Twitter nalogu. Pretplatite se na PDF izdanje lista Danas.

Komentari