Kosovo: Problematično pitanje nacionalnog identiteta

Ostavite komentar


  1. Da je problematican samo „identitet“ lako bi bilo, problematicno je sve pocevsi od istorije pa do izmisljene „drzave“ koja nema osnovne elemente da to bude ni po jednom kriterijumu. Prost dokaz – ne bi postojali ni dan bez stranih trupa i pomoci sa zapada pa o kakvoj „drzavi“ pricaju?

  2. Ovaj problem nije jednostavan ili bolje reci,nije prost. Vidite, mi albanci na Kosovu, u s. Makedoniji,u Srbiji, u Crnoj gori pa i Grckoj, zanamo da smo albanic. Kad ovo kazhem,mislim na naciju. Takodje i srbi ma gde bili,ako je srbin, ima da kazhe da je srbin. To neznaci srbin moze da bude samo ako zhivi u Srbiji,ili albanac samo ako zivi u albaniji. Neki mesaju naciju i drzhavnost.A svaki individ pripada i naciji i drzhavnosti. Na primer jasam po naciju sam albanac, i zivim na Kosovu. Meni treba pasosh. U pasosu moram da se izjanjavam shto sam. Ako kazem albanac,to ne ide.,jer nisam drzavljanin albanije, prema tome,moram da kazem drzavlanin KOSOVAR. Ili, uzimam primer nekog albanca u Skoplje. Taj, po nacionalnosti je albanac a drzhavljanin S, Makedonije. takodje i za srbina u Skoplje. On je srbin ama drzavlanin s. makedonije.
    Prema tome, mi albanci i drugi narodi koji zhivimo na Kosovu hteli ili, ne, mismo kosovari. Isto, albanci, turci, bugari ili makedonci koji zhive u Srbiju, su drzhavljani Srbije. Znaci svka zemlja ima svoj identite, a gradjani koji zive u toj drzavi pripadaju toj drzavi zive, biraju i mogu biti birani. Nacionalna pripadnost je neshto drugo.

    1. Nacionalnoj manjini jedne države, koja se graniči sa matičnom državom, po međunarodnom pravu se ne dozvoljava secesija i stvaranje države.Niko i nikada od srpskih pravnih stručnjaka se nije na to pozvao???

  3. Ups, greška u koracima u želji za stvaranjem velike albanije. Pitajte vašeg kuma Tita kakvo ime da vam da

Ostavite komentar


Politika

Naslovna strana

Naslovna strana za 30. april, 1. i 2. maj 2024.
Galerija

Pretplati se i postani deo Kluba čitalaca Danasa

Klub čitalaca Danasa je zajednica pretplatnika na dnevni list Danas kojima je, pored ekskluzivnog pristupa novinama u PDF formatu veče pre nego što se štampano izdanje nađe na trafikama, dostupna i celokupna arhiva lista onlajn. Članska kartica obezbeđuje i preko 50 popusta naših partnera, kao i pozivnice za naše događaje i akcije.

Gordana Bjeletić, novinarka

Dnevni list Danas su jedine profesionalne novine u Srbiji.